Scroll Top

Speeltuinbestuurder droomt van ‘Super Nova’

Kinderen in Vlissingen kunnen sinds afgelopen zaterdag weer spelen in de speeltuinen. Ook bij speeltuinvereniging de Oude Stad gingen de poorten open. De drijvende kracht achter deze speelplek is Jolanda van der Broek. Een vrijwilligster die al bijna 20 jaar de boel draaiende houdt. ”Met hulp van anderen hoor”, moet Jolanda gelijk van het hart. Ze is bijna iedere dag in de speeltuin te vinden en is bij vrijwel alle activiteiten betrokken. Een held met hart voor de vereniging.

Door Inge Caljouw

Activiteiten

De 51-jarige Jolanda was als jong meisje vaak in de speeltuin te vinden: “Ik ben onder de Oranjemolen geboren, dus de speeltuin was zowat m’n achtertuin. Het voelde heel vertrouwd toen ik als moeder terugkwam met mijn kinderen. Binnen een half jaar was ik bestuurslid en raakte ik steeds meer betrokken.”

Als de speeltuin aan de Paardenstraat in de koude maanden gesloten is, is Jolanda gewoon actief. Ze zegt: “De Oude Stad biedt vooral in de winter allerlei activiteiten voor jong en oud. Daar ben ik continu druk mee.” Tijdens de maandelijkse bingo is Jolanda even niet aan het werk. “Daar doe ik fanatiek aan mee!”

“De happening van het jaar is het jaarlijkse kampeerweekend”, vertelt Jolanda bevlogen verder. “Dan slapen we met een hele bups kinderen in de speeltuin. Allemaal glunderende en vermoeide oogjes, schitterend is dat!”

Terugloop

Al een tijdje droomt Jolanda van de ‘Supernova’; een dynamisch draaiend speeltoestel dat zorgt voor kriebels in de buik. “Maar de paar verouderdere toestellen vervangen, heeft nu prioriteit. We zijn gelukkig al een heel eind met het verwijderen van het houtrot, dat we aantroffen in de meeste toestellen. Het kost allemaal geld, we blijven buffelen om ieder jaar weer de benodigde centjes bij elkaar te krijgen. Dat gaat mij zeer aan ’t hart”, zegt de speeltuinbestuurder.

De terugloop van leden is volgens Jolanda ook een punt. “Vroeger speelden de kinderen gewoon buiten, tegenwoordig zitten ze liever thuis te gamen op hun mobieltje. Dat komt merendeels ook door de ouders; een kind achter een schermpje is een engeltje, dat is makkelijk.”

Beregezellig

Jolanda draait regelmatig bardiensten en loopt om de week wacht in de speeltuin. Daarnaast helpt ze ook met schoonmaken en de inkopen. Wat doet ze niet? “Ik ben hier het meest aanwezig, maar ik vind het leuk hoor. We hebben een hele fijne groep vrijwilligers, het is altijd beregezellig hier. Mijn man komt vaak langs om te klussen, fijn dat hij ook zo betrokken is, anders werkt het niet”, aldus Jolanda.

Jolanda van der Broek

Jolanda van der Broek