April 2018: Gerda van Ombergen

“Eenzame mensen met een lichamelijke beperking wil ik in contact brengen met anderen.”

“Als het aan Gerda van Ombergen ligt hoeven mensen met een lichamelijke beperking in Vlissingen niet te vereenzamen. Ze is al 7 jaar vrijwilligster bij de Zonnebloem afdeling Vlissingen. Met hart en ziel zorgt ze ervoor dat mensen die door ziekte, ouderdom of handicap fysiek beperkt zijn, aan leuke activiteiten kunnen deelnemen. “Organiseren is een passie van mij, het zit in de genen denk ik”, aldus de 68-jarige Gerda.

Door Inge Caljouw

Sociale contacten

Gerda werkte tot zes jaar geleden bij de inkoop van het ziekenhuis in Vlissingen. Daarna ging ze met pensioen. Om een abrupte overgang naar een werkeloos leven te voorkomen, begon ze een jaar voor haar pensioen met haar vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem. Ze zegt: mensen met een lichamelijke beperking die slecht hun huis uit kunnen en daardoor weinig sociale contacten hebben wil ik in contact brengen met andere mensen. Het is ook een doel van de Zonnebloem.”

Dankjewel

“Om er een beetje in te komen begon ik bij de Zonnebloem als secretaris, maar de laatste drie jaar ben ik penningmeester. Tijdens mijn werk in het ziekenhuis werkte ik veel met cijfertjes, dat doe ik nog steeds graag”, aldus Gerda. Naast het penningmeesterschap organiseert Gerda de jaarlijkse Zonnebloemloterij en ze bedenkt en regelt alle activiteiten voor deze vereniging. Gerda: “Het is een uitdaging om nieuwe uitstapjes te bedenken, waarbij ik rekening houd met de wensen van de gasten. Naast de incidentele activiteiten, zijn de vaste nummers: de boottocht, de feestmiddag en het voorjaarsuitje. Het is zo’n dankbaar werk, het is altijd dankjewel en een handdruk na afloop.”

Weersomstandigheden

“We organiseerden eens een boottocht”, vertelt Gerda verder. “Iedereen was aan boord, maar we mochten niet varen door slechte weersomstandigheden. Ik haalde thuis wat gezelschapsspelletjes op en we hadden met zijn allen een ontzettend leuke dag, zonder te varen! De mensen zijn blij dat ze even uit hun isolement zijn, daar gaat het om.”Gerda’s man is ook betrokken bij de Zonnebloem; hij is voorzitter van het regiobestuur en staat op de lijst van vrijwillige chauffeurs voor de Zonnebloemauto. “Sinds kort staat zo’n auto in Goes; als mensen met een handicap een dagje weg willen, kunnen ze deze voor een betaalbare prijs huren”, vertelt Gerda.

Lingerie

Gerda is bijna fulltime vrijwilligster. Ze is nog volop betrokken bij de personeelsvereniging van het ziekenhuis als penningmeester en evenementenorganisator. Daarnaast staat ze op vrijdagochtend in het bakkerswinkeltje in Verpleeghuis Ter Reede. Als ze even niet werkt, besteedt ze tijd aan haar bijzondere hobby: lingerie naaien. Met zes vrouwen zit ze in een clubje. “Ik doe dit al meer dan tien jaar met veel plezier en draag alle setjes zelf.”