Scroll Top

April 2019: Ada Visschers

Ada Visschers
“Mijn vrijwilligerswerk is een opstap naar betaald werk”

Ze zat jarenlang in een financiële en mentale dip, maar kwam er met hulp weer helemaal uit. Ada Visschers wil nu andere mensen helpen waarmee het niet zo makkelijk gaat. De held van deze maand doet vrijwilligerswerk bij Wijkcentrum de Burgerij, daarnaast werkt ze sinds een paar maanden vrijwillig bij de Sociale Cliëntenraad Walcheren. Het liefst werkt deze bezige bij fulltime, maar gezondheidsklachten houden haar tegen. Ada: “Het vrijwilligerswerk wat ik doe en de cursussen die ik volg, moeten een opstap zijn naar betaald werk.”

Door Inge Caljouw

Ada Visschers

Administratie

Ada deed vrijwilligerswerk bij het Majoraat (wat in 2017 doorging als Wijkcentrum de Burgerij) en ze werkte in de horeca voordat ze gezondheidsproblemen kreeg. Na een jaar ziek zijn pakte ze in 2017 de draad weer op als vrijwilligster bij Wijkcentrum de Burgerij. Ada werkt graag met computers. Bij het wijkcentrum doet ze de administratie. “Ik maak flyers, zorg dat alle activiteiten op rolletjes verlopen, ik houd de betalingen bij, regel de bestellingen, eigenlijk al het computerwerk neem ik op me. Daarnaast zet ik koffie en ben ik af en toe gastvrouw.
Omgaan met mensen in combinatie met werken achter de computer doe ik het liefste. Met deze vrijwilligersfunctie leer ik de bewoners en de wijk Paauwenburg een stuk beter kennen”, vertelt Ada verder. “Die betrokkenheid bij de wijk vind ik ontzettend leuk. De mensen komen soms naar me toe om hun waardering uit te spreken voor wat je doet, dat inspireert mij om verder te gaan.”

Activiteiten

In het wijkcentrum werkt Ada 2-3 dagdelen in de week, als haar gezondheid het toelaat. Ada vindt het goed en nuttig dat het wijkcentrum er is. “Het wijkcentrum heeft als doel om bewoners van de wijk uit hun isolement te halen en om jeugd, ouderen en iedereen eigenlijk bij elkaar te brengen. Dit doen we door het organiseren van (creatieve) activiteiten, filmmiddagen, bridgespelletjes en etentjes. Mensen kunnen ook een kop koffie komen drinken en een praatje maken met elkaar. Het voelt goed om hier met een fijne groep collega’s onderdeel van uit te maken.”

Coach

Ada wil op een gegeven moment weer naar een betaalde baan. “Coach worden, dat spreekt mij aan”, zegt Ada gepassioneerd. “Ik wil mensen helpen om niet bij de pakken neer te gaan zitten als het even tegen zit. Ik heb zelf in de schuldsanering gezeten, dat is een heel ellendig gevoel, maar je moet wel verder.” Met haar vrijwilligerswerk bij de Cliëntenraad hoopt Ada haar doelen te bereiken. Ze is adviseur en helpt mensen met formulieren invullen en kwijtschelding aanvragen. Intussen doet Ada een cursus Arbeidsrecht en Sociale zekerheid. Met haar gedrevenheid is niets mis, ze kwam uit een diep dal, maar ze is trots op waar ze nu staat!