Scroll Top

April 2021: Anton Heystee

Anton Heystee

April 2021: Anton Heystee

Anton Heystee
Vrijwilliger bij Burenhulp Paauwenburg van ROAT

Anton Heystee (81) raakte via de inloop- en koffieochtend in Westerzicht betrokken bij Stichting ROAT. “Ik ben iemand die graag anderen helpt. Of het nu kinderen, ouderen of de middenmoot zijn. Bij ROAT rolde ik eigenlijk van het een in het ander. Zo hielp ik mee met de zomerspelen. Dat is een uitdaging voor de jeugd, met zijn stormbaan, klimbaan en rodeo stier. Het is soms wel vermoeiend maar het geeft me ook veel energie.”

Dienstbaar

Heystee woont zelf in Paauwenburg, een wijk waar buiten coronatijd veel te doen is. “Dat neemt niet weg dat ik me ook nu dienstbaar kan maken hoor.
Zo zijn we er het project ‘Burenhulp’ begonnen. Met een grote poster in de supermarkt en flyers die mensen mee kunnen nemen naar huis worden zij geattendeerd op de mogelijkheid om een beroep op ons te doen . En die hulp varieert van het snoeien van de heg tot samen een boodschapje doen. Maar ook gewoon samen aan de koffie en een praatje maken doen we. Soms zijn de gesprekken best emotioneel. Maar dat is goed, ook daar kun je in helpen. Gewoon een luisterend oor bieden.”

Anton Heystee
Eenzaamheid

De gemeente benadert bewoners in de wijk per brief en daarna maakt ROAT een afspraak voor een bezoek. Zo signaleer je ook eenzaamheid in de wijk, kom je bij mensen achter de voordeur.
“Er is behoefte aan hulp, vaak bij alleenstaanden. Burenhulp is ontstaan naar aanleiding van hulpvragen die ons bereikten. Zoals het er nu voor staat zijn we van plan uit te breiden naar Oost-Souburg, want we zien dat het in een behoefte voorziet.”

Multi-vrijwilliger

Heystee verveelt zich geen moment en geniet van de contacten. Want naast zijn vrijwilligerswerk bij ROAT (samen met zo’n 20 anderen), is hij ook actief voor de Stichting ALS.
Je kunt hem dus net zo gemakkelijk tegenkomen in Ter Reede achter een kraampje tijdens een markt. “Ach weet je, het geeft veel voldoening en ik doe het graag.”