Scroll Top

Mensen voelen zich gesteund, ze doen het niet alleen maar we doen het samen

Door Conny den Heijer

                                                                                                                          

Vlissingen – Jeanette van Pelt (71) is vrijwilligster bij SchuldHulpMaatje. Haar werk is erop gericht om mensen met (dreigende) schulden vroegtijdig te bereiken. SchuldHulpMaatje biedt hulp via getrainde vrijwilligers. Op een deskundige en persoonlijke manier helpen zij mensen naar een schuldenvrij leven. Begeleiding in gedragsverandering en financiële zelfredzaamheid staan daarbij centraal. Maatjes kunnen naast een driedaagse cursus, gebruik maken van de SchuldHulpMaatje internetsite voor informatie en formulieren. Goed getraind kunnen zij daarna op huisbezoek.

 

“Het is niet zo dat wij de administratie van iemand overnemen,” vertelt Jeanette. “We helpen mensen structuur te krijgen in hun financiën, hun paperassen op te ruimen en te ordenen. Soms is iemands gedrag de oorzaak van een schuld maar ook externe factoren zoals bijvoorbeeld een echtscheiding kan daar de oorzaak van zijn. En het is zeker niet inkomens gebonden. Het is mooi om te zien hoe mensen groeien als ze gesteund worden met praktische hulp. Helpen bij het zoeken op internet hoe je bijvoorbeeld vermindering van bepaalde lasten kunt aanvragen. Het vraagt van mij alertheid op veranderingen in de maatschappij, je moet zaken goed bijhouden want regels veranderen. Wat ik zelf erg fijn vind is dat ik zelf over mijn agenda beschik voor het maken van afspraken. SchuldHulpMaatje matcht mij met een cliënt. En ook al zijn ze op een gegeven moment uit het traject bij ons dan houden we contact om te zien of alles nog goed gaat. Want je medemens in het oog houden is belangrijk.”

Jeanette vindt het heerlijk dat zij de begeleiding kan geven die zowel bij haar cliënt past als bij haar. “Dat werkt naar twee kanten: ik help de cliënt en de cliënt houdt mij scherp. SchuldHulpMaatje is ontstaan vanuit kerkelijke organisaties. Later hebben zich daar andere organisaties bij aangesloten. De ander helpen, zonder te oordelen, met respect,  eerlijk, echt, rechtvaardig, ondersteunend, deskundig en positief. Daar ga ik voor!”

 

 

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Kijk dan op:

http://vacaturebank.vrijwilligerspuntvlissingen.nl/welkom-bij-het-vrijwilligerspunt-vlissingen

Jeanette van Pelt Schuldhulpmaatje

Jeanette van Pelt helpt als SchuldHulpMaatje