Scroll Top

‘Kinderen zijn eerlijk, spontaan en geweldig’

Het begon met een stage op een peutergroep, wat enorm beviel. Daarna rolde ze van het ene kinderopvangadres naar het andere. Lizet Paardekooper (49 jaar) is al bijna dertig jaar vrijwilliger als secondant van de kinderleidsters. Ze werkte in Goes, Sint Laurens, Middelburg en sinds acht jaar is ze werkzaam bij Kinderdagverblijf Zeester in Vlissingen. Lizet is rolstoelgebonden. ‘De meeste kinderen zijn gelijk vertrouwd met mijn stoel.’

door Inge Caljauw

Baby’s en peuters

De Zeester is een locatie van Kinderopvang Walcheren (KOW). Deze organisatie biedt opvang aan kinderen van 0 tot 13 jaar op kinderdagverblijven, buitenschoolse opvanggroepen, peuterspeelzalen, peutergroepen en via gastouders verspreid over Walcheren. Lizet assisteert afwisselend bij de baby- en peutergroep. ‘Kinderen zijn eerlijk, spontaan en geweldig. Ik ben helemaal op mijn plek tussen die kleintjes’, zegt Lizet enthousiast.

Met kinderen in de weer

Twee ochtenden in de week is Lizet met kinderen in de weer. ‘Spelen, knutselen, eten geven, jassen aan en uit doen, tafels schoonmaken, fruit schillen, wat doe ik eigenlijk niet? Oja, ik verschoon geen kinderen. Puur om praktische redenen; de verschoontafel is te hoog. Verder draai ik volledig mee op zo’n ochtend’, vertelt Lizet.

Rolstoel

Lizet zit in een handbewogen rolstoel. ‘De meeste kinderen komen gelijk naar mij toe bij de eerste kennismaking. Een enkeling is bang voor het onbekende in het begin, maar meestal ontdooien ze snel en zien ze de stoel niet meer. Ik push kinderen nooit om vertrouwen te winnen, dat laat ik aan hen over. Laatst vertelde een meisje tegen haar moeder dat één leidster heel de dag op de fiets zat. Erg grappig zo’n interpretatie van een kind. Gelukkig reageren ouders ook positief op mijn rolstoel. ‘Goed dat mijn kind ermee bekend raakt’, is een veelvoorkomende reactie.’

Uitstapjes

‘Soms verstoppen kinderen zich als ik binnenkom, dan willen ze mij verrassen. Dat is zo aandoenlijk, dan kan mijn dag niet meer stuk. Het allerleukste vind ik fruithapjes geven aan de baby’s en spelen met de kinderen. Bij lekker weer maken we uitstapjes met de peuters; we voeren de eendjes of wandelen een stukje in het park. Gezellig hoor met al die ukjes naar buiten! Een leukere manier om iets voor de maatschappij te betekenen is er voor mij niet.’

Lizet Paardekooper

Lizet Paardekooper