Scroll Top

Liliane Solé (25) springt in de bres voor ‘huilers’

Huilende zeehonden, daar gaat Liliane Solé voor door het vuur. Huilers zijn jonge zeehonden die hun moeder kwijt zijn geraakt. “Ze maken een echt huilgeluid”, legt Liliane (25) uit. Zij is vrijwilligster bij de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ). Ze helpt zeezoogdieren die hulp nodig hebben op het strand of in het water.

Door Inge Caljouw, augustus 2017.

Witsnuifdolfijnen
Liliane werkt vanaf haar 15e vrijwillig bij de strandwacht. “Daar kwam een vraag binnen vanuit SOS Dolfijn wie een dag en een nacht wilde helpen bij een witsnuifdolfijn, die in de opvang zat. Daar had ik wel oren naar. Na deze schitterende ervaring was ik verkocht en ging ik vaker naar SOS Dolfijn. Vrij snel daarna op mijn 18e begon ik mijn vrijwilligerswerk bij EHBZ. Ik ging eerst op cursus en leerde alles over zeehonden en bruinvissen.”

Gemiste kans
Naast haar vrijwillige bijbaan werkt Liliane 5 dagen in de week bij een maritiem uitzendbureau dat maritiem personeel verzorgt. De avonden zijn voor de zoogdieren. “We hebben een groepsapp met de vrijwilligers van EHBZ. Als er zoogdieren in nood zijn, stuurt de politie of de zeehondenopvang in Stellendam (waar de meldingen binnen komen) ons een berichtje. Wie op dat moment in de gelegenheid is, gaat eerste hulp verlenen aan de zoogdieren”, vertelt Liliane.

“Als we huilers aantreffen kijken we eerst of de moeder echt zoek is. Als dat het geval is, voeren we die dolfijntjes vispap en brengen we ze naar de zeehondenopvang. Na ongeveer 3 maanden zijn ze vaak sterk genoeg en kunnen ze terug de zee in. Bij gewonde of zieke dieren verlenen we eerste hulp en kijken we of er opvang nodig is. Dode zoogdieren nemen we soms mee voor wetenschappelijk onderzoek.

We treffen af en toe hele bijzondere dieren aan, zoals dolfijnen en  walvissen. Wat dat betreft is de Westerschelde echt een hotspot. In april van dit jaar is een Groenlandse Walvis waargenomen in de Westerschelde. Dit was voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis. Liliane kreeg een appje, maar was op dat moment niet bij haar telefoon in de buurt. Een kans gemist? “Ja, dat was heel jammer, later ben ik nog met Rijkswaterstaat meegevaren, maar we zagen niets meer.”

Bijten
Liliane geeft ook voorlichting op scholen en bij de brandweer en reddingsbrigade. Ze vertelt over hoe je moet handelen als je een gewonde bruinvis of zeehond aantreft. Liliane tipt: “Laat de dieren met rust, anders worden ze bang. Ze kunnen bovendien bijten. Bel de politie of het zeehondenopvangcentrum. Dan komen wij eerste hulp verlenen.”

 

Liliane Solé

Liliane Solé