Scroll Top

Augustus 2018: Nande Lokker

Nande Lokker
“Ze waren apetrots en blij na de avondvierdaagse”

Als kind speelde Nande Lokker op vakantie vaak met een meisje met een downsyndroom. Ze heeft altijd een zwak gehad voor mensen met een beperking. Dat uit zich nu in haar vrijwilligerswerk. Deze 53-jarige held van de maand werkt bij het Gors als activiteitenbegeleidster bij Vrije Tijd Walcheren. “De doelgroep spreekt mij aan en de gezelligheid die er altijd is. Als de deelnemers plezier hebben, dan geniet ik ook”, aldus Nande.

Door Inge Caljouw

Nande Lokker

Verstandelijk beperkt

Vrije Tijd Walcheren biedt een sociale vrijetijdsbesteding voor mensen met een beperking, ongeacht of ze cliënt zijn bij Gors. Nande zegt: “De meeste mensen die zich aanmelden zijn verstandelijk beperkt, ze vinden het lastig om zelf uitjes te organiseren of missen sociale contacten om iets gezelligs mee te ondernemen. De activiteitencoördinator van het Gors organiseert alle uitjes en inschrijvingen en maakt een planning in overleg met de vrijwilligers. Dan bekijk ik wanneer ik meekan als begeleider.”

Activiteiten

Het activiteitenaanbod is zeer gevarieerd samengesteld, voor elk wat wils. Nande: “Mensen kunnen samen eten, knutselen of een uitstapje maken: naar bijvoorbeeld een musical, bowlen en wandeltochten. Je helpt niet alleen mensen met een plezierige bezigheid, maar zelf ben je ook lekker weg en bij leuke uitjes aanwezig. We zorgen altijd dat we als eerste bij de activiteit aanwezig zijn en als laatste weer vertrekken, zodat we alle ondersteuning kunnen bieden die nodig is.”

Verzorging

Een verzorgende functie is op het lijf van Nande geschreven; ze werkt in haar betaalde baan bij de Zuidwester in Goes met mensen met een meervoudig complexe handicap. Ze zegt: “Deze mensen hebben veel verzorging nodig. Bij mijn vrijwilligerswerk ben ik anders bezig; we kletsen veel, genieten samen van de activiteiten en ik zorg ervoor dat het allemaal goed verloopt voor de deelnemers. Het is een leuke afwisseling op mijn betaalde baan. Het zijn soms de kleine dingen waar ik van geniet. Laatst liep ik als begeleider mee met de avondvierdaagse. De groep was na afloop apetrots en blij dat ze het gehaald hadden. Wauw, daar word ik blij van!”

Zwemmen

Bijna wekelijks gaat Nande mee naar een activiteit. “Als er een vrijwilliger ziek is, kunnen ze mij altijd bellen om in te vallen.” De Gorsvrijwilligster werkt ook als alfahulp, daarnaast doet ze vrijwilligerswerk bij Terra Maris en zwemt ze maandelijks vrijwillig met een beperkte vrouw. Ook past ze iedere week op haar kleindochter. “Mijn dochter zegt wel eens: ‘jouw handen staan nooit stil’, zo is het ook. Ik houd van mensen.” In de zomer staan de activiteiten van het vrijetijdscentrum even stil. Donderdag 16 augustus start het programma weer met het eethuis. Althans dat is de bedoeling. Nande: “We zoeken nog een kok die op vrijwillige basis voor grote groepen wil koken.”