Scroll Top

Augustus 2021: Lien Willems

Lien Willems
“De twinkeling in hun ogen, daar doe je het voor”

Aan de Hyacinthenlaan in Vlissingen is sinds kort het Hyacinthenhuis van Dagelijks Leven geopend. Een hagelnieuwe woonvorm voor mensen met geheugenverlies. Zo’n 20 bewoners hebben daar hun eigen studio en er zijn 2 gezamenlijke woonkamers. Er worden allerlei activiteiten gedaan en daar werkt Lien Willems als vrijwilliger.
“Ik werk hier nog maar net want we zijn nog maar pas geopend” verteld Lien. “Bij toeval kwam ik een oproep tegen dat men vrijwilligers zocht, dus heb ik gelijk gereageerd. Ik heb wat met ouderen. Alhoewel ik vroeger jongeren begeleidde bij Zuidwester en toen nog Arduin. Dit is heel anders maar minstens zo leuk, het is dankbaar werk.”

Herinneringen

Als je in Vlissingen woont en werkt, is de kans groot dat je oude bekenden tegenkomt. Dat geldt ook voor Lien. “Heel leuk is dat. Dan kun je gezamenlijke herinneringen ophalen en dan zie je dat dat ineens weer terugkomt bij de mensen. We wandelen veel door de buurt en plots herinnert iemand zich dan dat hij of zij in die bepaalde straat waar je dan loopt, heeft gewoond vroeger. Daar speel je op in en dan komen de verhalen los.
Bij slecht weer doen we activiteiten in de gezamenlijke woonkamer. Bijvoorbeeld oude foto’s laten zien, ook dan komt er veel naar boven. De twinkeling die je dan ziet in iemands ogen, daar doe je het voor. De blijdschap in de herkenning, het zien dat iemand plezier heeft ondanks zijn geheugenverlies. Maar gewoon even een babbeltje maken is vaak al goed. Dementerende ouderen vereenzamen vaak en dan is ieder moment van tijd en aandacht op zijn plek.”

Lien Willems
Op zoek naar vrijwilligerswerk

Lien was al eerder op zoek naar vrijwilligerswerk. In de 1e periode van de coronatijd viel het niet mee om iets te vinden, omdat er gewoon niets kon.
“Ik ben blij dat ik dit nu gevonden heb. Ik werk 2 middagen in de week en voel me er prima bij. Het is geweldig dat het Hyacinthenhuis bestaat.”