Scroll Top

Gratis inloopconcerten tijdens kerstweekend

Het gebeurt steeds vaker; culturele activiteiten in de kerk. De historische kerk in Oost-Souburg is daar sinds de renovatie van 2007 uitermate geschikt voor. Daarom richtte een groep enthousiastelingen de stichting Vrienden van de Historische Kerk Souburg op. Vrijwilliger John Verheij (67) houdt van de kerk als historische plek. In 2010 ging hij met pensioen als gevangenisdirecteur van Torentijd. Nu is deze held coördinator van de vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Historische Kerk.

Door Inge Caljouw

Allemaal helden

Ruim 30 vrijwilligers zijn actief voor ‘Souburg Cultureel’; de naam waaronder de Stichting haar culturele activiteiten aanbiedt. Het merendeel van de vrijwilligers zijn van begin af aan betrokken bij de Stichting. “Ik meldde mij 5 jaar geleden aan als vrijwilliger. De enthousiaste vrijwilligers motiveren mij steeds meer om hier te werken”, aldus John.

Souburg Cultureel organiseert in het weekend concerten met artiesten afkomstig uit heel Nederland. John zegt: “Het zijn vooral klassieke muziekconcerten, waar met name senioren op af komen. Een enkele keer organiseren we kinderactiviteiten. Daarnaast verhuren we de ruimtes in de kerk ook aan externe organisaties. We hadden laatst bijvoorbeeld een babybeurs! De kerk is ook een populaire trouwlocatie.”

“Bij alle evenementen en concerten die in de kerk plaatsvinden, zorg ik voor voldoende vrijwilligers. Zij maken de kerkruimtes gereed  en zorgen voor de hapjes en drankjes. Regelmatig spring ik zelf ook bij, als we een tekort aan mensen hebben. Na afloop drinken we een drankje met de vrijwilligers en praten we wat na. Het evenement verloopt altijd goed, er is nooit een wanklank.”

Kerstprogramma
Op 15,16 en 17 december is de historische kerk op het Oranjeplein helemaal in de kerstsfeer. Souburg Cultureel zorgt voor een rijk gevarieerd muziekprogramma. Op vrijdag treedt Vlijt en Volharding op en op zaterdag zijn er diverse kerstconcerten te beluisteren. Op zondag vindt het lunchconcert plaats, verzorgd door een 80 leden tellend koor. Zij zingen liederen van klassiek tot populair.

John is zeer te spreken over deze feestelijke happening. “De gratis inloopconcerten van het kerstweekend zijn ieder jaar heel sfeervol. Er zijn verschillende activiteiten op het Oranjeplein en er staan luidsprekers die de muziek uit de kerk ten gehore brengen. Dit trekt altijd veel publiek naar de kerk.”

“Het eindejaarsconcert is ook altijd erg populair”, vertelt John verder. “Dan zit de kerk aardig vol met muziekliefhebbers. De in binnen- en buitenland veel gevraagde trompettist Floris Onstwedder verzorgt op 30 december het eindejaarsconcert.” Als vrijwilliger ben ik in dit soort weekenden flink wat uren actief, maar zeker ook als bezoeker.”

 

John Verheij

John Verheij