Scroll Top

Het voorziet in een behoefte en brengt je sociale contacten: Postmaatje

Tekst en foto: Conny den Heijer                                                                                                                                              

Vlissingen –  In 2014 startte Eef de Nooijer met het Project Postmaatje, een project dat zich richt op de kracht van post. Hoezo de kracht van post? Iedereen krijgt toch post? Nou, dat beperkt zich vaak tot blauwe enveloppen en reclamefolders. Maar zomaar een kaartje krijgen, een kerstgroet of een beterschapswens? Dat zie je niet veel meer.

Wij gingen langs in de Zeeuwse Bibliotheek, waar het Buurtcafé werd georganiseerd en Eef van de gelegenheid gebruik maakte om een handgeschreven kerstgroeten te schrijven aan postontvangers. Het was er een drukte van belang: wel 30 vrijwilligers waren aangeschoven om met het kerstproject van Postmaatje te helpen. “Wat een opkomst hè” zegt Eef. “Ik zie ook weer nieuwe gezichten naast onze vaste schrijvers. Dat is leuk, zo weten mensen elkaar te vinden en werkt het naar twee kanten.”

 

Want naast het schrijven van kerstwensen horen wij mensen afspraken maken met elkaar. “O, ken je dat niet?” zegt een heer tegen de dame naast hem, “Geef je emailadres maar, dan stuur ik het je even op.” Een ontspannen ochtend met een diepere achtergrond. Project Postmaatje is een onderdeel van Stichting Eefies. Stichting Eefies heeft ten doel om de communicatie met en tussen verschillende doelgroepen te stimuleren en op deze manier bij te dragen aan wederzijds respect, bewustwording, kennisoverdracht en het tegengaan van sociaal isolement.

Postmaatje richt zich niet alleen op eenmalige kaartenacties. Je kunt ook kiezen voor langduriger correspondentie met een postontvanger. Als je je aangemeld hebt, zoekt Postmaatje een match tussen de schrijver en de ontvanger. Ilse, een van de vrijwilligers vertelt: “ Door Corona kregen we heel veel aanmeldingen en ben ik Eef gaan helpen met het koppelen van schrijvers aan ontvangers. Met trouwe schrijvers krijg ik zelfs een band en schrijf ik iets meer dan dat ik alleen de adressen doorgeef. Het bleek al snel dat dit werk me op het lijf geschreven is! Het is leuk vrijwilligerswerk en het geeft me voldoening, zeker nu ik met pensioen ben!’

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Kijk dan op:

https://vrijwilligerspuntvlissingen.nl/

Eef de Nooijer

Eef de Nooijer van Postmaatje en vrijwilliger Ilse in de Zeeuwse Bibliotheek