Scroll Top

‘Het belang van een kind moet voorop staan’

Tijdens een etentje van de cliëntenraad van Juvent werd Yvonne Sabel verrast. ‘Je bent de vrijwilliger van de maand, je krijgt een taart en je komt in de krant’, sprak cliënten- en jongerenraadondersteuner Berry de Jong-Bertina  tot Yvonne en de hele groep. Verbaasd en blij stond Yvonne op, dit had ze niet zien aankomen. Na elf jaar vrijwilligerswerk bij Juvent houdt deze 57-jarige actieveling het voor gezien.

Door Inge Caljouw

Cliëntenraad

‘Elf jaar geleden werd mijn zoon cliënt bij Juvent en zette ik mijn eerste stappen bij deze organisatie’, vertelt Yvonne. Juvent biedt jeugdhulp aan kinderen met gedragsproblemen, ontwikkelings- stoornissen of problemen van psychiatrische aard. Ook kinderen met een licht verstandelijke beperking kunnen rekenen op hulp.

Yvonne: ‘Ik wilde op de hoogte blijven van hoe het mijn zoon op de woongroep verging, dus kwam ik vaak bij Juvent. Op een dag vroegen ze mij of ik in de cliëntenraad zitting wilde nemen. Dat zag ik gelijk zitten. De belangen van kinderen en jongeren moeten voorop staan, dat vind ik heel belangrijk. Daar is zo’n cliëntenraad voor.’

In de cliëntenraad zitten voornamelijk ouders van kinderen die Juvent behandeld. ‘In al die jaren heb ik tot mijn verbazing veel ouders gemist hier. Ze waren totaal niet betrokken bij hun kind. Dat is erg toch?’, zegt Yvonne verbijsterd.

 

Bijeenkomsten jeugdzorg

Yvonne’s zoon is al een tijdje weg bij Juvent, maar zelf bleef ze. Yvonne: ‘De cliëntenraad zat verlegen om mensen en ik vond het gezellig met mijn collega’s, dus ik zag geen reden voor vertrek. De werkzaamheden bevielen mij; ik bezocht veel bijeenkomsten over jeugdzorg buiten Zeeland. Vervolgens bracht ik advies uit aan de directie van Juvent. Verder schreef ik verslagen voor mijn collega’s die niet geweest waren. We vergaderden ook regelmatig met elkaar.’

Natuurclubje

Yvonne is een bezige bij en een ware held van Vlissingen. Naast haar werk voor Juvent draagt ze haar steentje bij als vrijwilliger bij andere organisaties. Ze helpt met knutselen bij Stichting Majoraat en bij natuurspeelterrein Speelhof Hoogerzael heeft ze een natuurclubje. In het verleden was ze bij Woonzorgcentrum Ter Reede actief en verleende ze haar diensten voor Hof Klarenbeek.

Opstappen

Yvonne vindt het tijd voor iets anders en stapt op bij Juvent. ‘Ik zit hier al te lang haha, nee het is gewoon goed zo’, licht Yvonne haar vertrek toe. Sta er niet van te kijken als ze binnenkort weer bij een andere organisatie opduikt, want aarden kan Yvonne overal!

Yvonne Sabel

Yvonne Sabel