Scroll Top

Februari 2019: Eef de Nooijer

Eef de Nooijer
“Vrolijke dag door ‘simpel’ kaartje”

Zo’n 600 mensen krijgen regelmatig post van Project Postmaatje. Het is een project van Stichting Eefies van Eef de Nooijer. Deze 38-jarige held heeft een passie voor schrijven en dat zet ze nu in voor eenzame mensen en ouderen. “Tien jaar geleden verloor ik mijn moeder; zij leerde mij altijd om goed te zijn voor oudere mensen en dieren. Dit heb ik helemaal overgenomen. Het is mooi dat nu zoveel mensen door een ‘simpel’ kaartje een vrolijke dag of zelfs week beleven.”

Door Inge Caljouw

Eef de Nooijer

Professioneler

Voor het bestaan van de stichting kwam Eef op het idee om eenzame ouderen een kaartje te schrijven. “Ik stapte naar Verpleeghuis Ter Reede, daar kreeg ik de adressen van 30 ouderen. Ook andere bejaardentehuizen schreef ik aan en kreeg ik positieve reacties van. Ik kwam er snel achter dat ik deze mensen niet allemaal in mijn eentje kon aanschrijven, dus ging ik op zoek naar schrijvers. Met de oprichting van mijn stichting werd het allemaal wat professioneler”, aldus Eef.

Ouderenfonds

Niet alleen oudere mensen krijgen post van Project Postmaatje, iedereen die blij wordt van een kaartje mag zich aanmelden. Eef: “Ook eenzame tienermeisjes vragen mij of ze post mogen ontvangen. Daar geven we uiteraard gehoor aan.”

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert sinds dit jaar de post naar de 65-plussers. Eef zegt hierover: “Adressen van ouderen krijgen is tegenwoordig heel lastig, zeker met de nieuwe privacywetgeving. Veel mensen binnen een ouderenorganisatie moeten erover mee beslissen of ik een adres krijg. Via het Ouderenfonds kan dit veel sneller gaan. De ouderen die al post kregen, behouden hun maatje wel.”

Hospice

We verzorgen ook eenmalige acties. Dan krijgt een persoon honderden kaartjes om hem of haar een hart onder de riem te steken of in het zonnetje te zetten. Laatst schreven we naar een 38-jarige man die in een hospice verbleef en waarvan zijn vriendin hem had verlaten. De waardering van deze man voor de stapels kaarten was enorm.  Zo hoor je soms hele aangrijpende en mooie verhalen tijdens dit werk. Een andere vrouw nam haar ontvangen kaarten een jaar lang mee in haar tas om ze vol trots te laten zien aan mensen, zo aandoenlijk.”

Hoelahoepen

Eef werkt doordeweeks bij Gors met mensen met een verstandelijke beperking. “Mijn moeder werkte ook met deze doelgroep, het is heel dankbaar werk.” Om fit te blijven voor al haar bezigheden doet Eef aan hoelahoepen met bodyhoop. “Dit doe ik voor een zenuw in mijn rug die bekneld zat, dat gaat nu door deze sport gelukkig een stuk beter.” Gelukkig maar, zo kan Eef haar schrijfpassie voor eenzame mensen voortzetten. Ze gaat zich verder richten op het ontwikkelen van een platform voor eenmalige kaartacties. Mensen die behoefte hebben aan een kaartje, mogen zich opgeven bij Eef. “Ik hoop dat meer mensen ons weten te vinden de komende tijd.”