Scroll Top

Februari 2021: Sjaak Vermeulen

Sjaak Vermeulen
Restauratie brandweer Ford 1937

Bij vrijwilligerswerk denk je al snel aan iets doen voor een ander. Maar je kunt je ook vrijwillig inzetten om iets te willen behouden.
Zoals Sjaak Vermeulen (61 jaar), voormalig Commandant bij de Stadsgewestelijke Brandweer Vlissingen-Middelburg. Al jaren zet Vermeulen zich in voor het behoud van de brandweer Ford 1937.
“Het mooie is dat de Ford 1937 altijd in Vlissingen is gebleven, ook toen hij al niet meer werd ingezet. Hij staat nu 25 jaar stil en het doel van onze stichting is om hem geleidelijk, zonder haast en weloverwogen te restaureren zodat hij behouden blijft voor Vlissingen.”
Dat het allemaal niet vanzelf gaat mag duidelijk zijn. “Gelukkig zijn er nog steeds onderdelen voor de V8 motor te koop via internet, want die moeten vaak uit het buitenland komen. Maar het werk aan de carrosserie is allemaal handwerk. Wij hebben 15 vrijwilligers in onze vrijwilligerspool, waarvan er 7 tot de vaste kern behoren.

Plan

“Op woensdagavond is het onze vaste klusavond. De wagen heeft jaren in de kazerne in Oost-Souburg gestaan. Daar kwam een waterwagen bij, dus was er geen plek meer voor de Ford. Nu staat hij in de kazerne aan de Olympiaweg in Vlissingen.
Het plan ligt er om als de wagen optisch en motorisch in orde is, hem ten toon te stellen in een glazen vitrinegebouw. En om hem te gebruiken bij evenementen als jaarmarkten, Rescue Vlissingen, oldtimer shows, een open dag of in de verhuur als trouwauto voor een brandweer collega.”

Sjaak Vermeulen
Stichting Brandweerford 1937

In 2003 werd de Stichting Brandweerford 1937 opgericht. Uiteraard kon er niet direct met de restauratie begonnen worden. Binnen enkele jaren hadden de vrijwilligers voldoende geld bij elkaar om te kunnen starten.
“Daar ging wel het nodige aan vooraf. We kregen van de gemeente destijds een startersbedrag en zijn driftig op zoek gegaan naar sponsoren. Gelukkig hebben we die gevonden en daarnaast ook het nodige van particulieren ontvangen. Er zijn bedrijven die ons steunen in het uitvoeren van werk. Een bedrijf dat het spuitwerk kosteloos doet, een glashandel die spiegels heeft geleverd of een woonwinkel die de lederen banken in de wagen heeft gerepareerd. En wij als vrijwilligers rekenen ook wel eens zelf iets af. Dat gaat dan zo.”