Scroll Top

In het bestuur van een enthousiaste club amateur toneelspelers: De Zeeuwse Komedie

Door Conny den Heijer

                                                                                                                   

Gerda Verhoeff en Tom Roovers zijn vervent amateur toneelspelers bij De Zeeuwse Komedie. Een vrolijke club, al spelen zij regelmatig ook serieuzere stukken. Soms kom je ze tegen tijdens een uitvoering voor slechts twee personen, soms in grotere gezelschappen met wel acht mensen.

Gerda: “ Het ligt er net aan of we voor een speciale uitvoering in een kleiner gezelschap worden ingehuurd of dat het in een grotere ruimte met meer publiek is.”

 

En om die uitvoeringen zo perfect mogelijk te laten zijn heeft de Zeeuwse Komedie haar eigen ‘personeel’. Allemaal vrijwilligers, van voorzitter in het bestuur tot geluidstechnicus op de vloer.

Tom: “ Inmiddels bestaan we 54 jaar en willen op naar de 100. Maar dat kan niet zonder vrijwilligers. Niet zonder spelers en niet zonder bestuursleden. Dus wil je niet perse toneelspelen (al kan de vlam zomaar ineens overslaan) maar wel cultureel betrokken zijn, meld je dan bij ons aan voor een andere functie.” De Zeeuwse Komedie had haar vaste stek in het Vestzaktheater. Daarna moesten ze naar de Willem 3 kazerne en nu spelen zij regelmatig in de Muziek Kazerne aan de Marconiweg. “Jammer dat we geen eigen vast onderkomen meer hebben want we zitten uiteraard altijd met onze kleding en spullen die we op moeten slaan.”

 

Tom: “Kom gerust eens kijken bij een repetitie. Dan kun je zelf zien wat er allemaal komt kijken vóór een uitvoering op de planken kan. We zijn nu druk bezig met het nieuwe stuk “We zijn hier voor Robbie”, geschreven door Peter Adriaanse. Daar ga ik nog niets over verklappen maar het wordt prachtig.” Al heeft De Zeeuwse Komedie al 10 jaar geen eigen theater meer, de spelers blijven enthousiast. Gerda: “ Het is zo heerlijk om je te verplaatsen in de situatie van iemand anders en dat met bepaalde humor te brengen. Maar ook serieuzere zaken zoals de verhalen die we vertelden tijdens het herdenkingsconcert ‘De landing voorbij’,  de herdenking van 75 jaar Slag om de Schelde.”

zwse komedie

Tom en Gerda (links en rechts voor) tijdens de uitvoering van ‘Twee’