Scroll Top

Vlissingen – Twee druk bezette heren samen aan tafel: Burgemeester van den Tillaar van de Gemeente Vlissingen en Haroon Zaman. De één gedreven om iemand verder op weg te helpen, de ander om de Nederlandse taal nóg beter te leren. De afgelopen maanden waren zij Taalmaatjes. Het project SamenSpraak van Gilde Nederland brengt Nederlanders en anderstaligen bij elkaar om de Nederlandse taal te leren en elkaars cultuur te delen.

Trots is Haroon als ik hem tegenkom in de hal van het Vlissingse stadhuis. Hij mocht zojuist zijn rijbewijs afhalen aan de balie. “Ik woon nu twee jaar in Nederland, heb een huis, een vrouw, goed werk en net mijn rijbewijs gehaald. Nu nog beter Nederlands leren. De burgemeester is mijn Taalmaatje en daar ben ik trots op en erg blij mee.” vertelt Haroon. “Ik werk als kok bij Pier 7 en praat daar ook zoveel mogelijk Nederlands met mijn collega’s. Maar de taal is lastig omdat veel woorden meer betekenissen hebben. Lezen maar vooral schrijven is nóg moeilijker, daarom ga ik drie keer per week naar Scalda. Als kind kon ik niet naar school, op mijn achtste jaar deed ik al zwaar werk om ons gezin thuis te helpen. Dus nu is het mijn beurt om te leren.”

De burgemeester is vol lof over Haroon. “Haroon heeft een drive om verder te komen. Hij doet mee in de samenleving, werkt en gaat naar school. Dat moedig ik natuurlijk aan. Daarbij vind ik het erg leuk om te doen: je leert de cultuur van de ander kennen en als voormalig docent economie (alweer 20 jaar geleden) wil ik hem graag vooruit helpen. Je hoeft geen supertalent te zijn om dit vrijwilligerswerk te doen. Je moet er vooral plezier in hebben en wat tijd vrij kunnen maken. Maar een uurtje in de week moet lukken toch? Hoeveel vrijwilligers er op dit moment actief zijn als Taalmaatje weet ik niet maar ik weet wel dat er nog veel nodig zijn om anderstaligen te helpen. Want als je ergens woont waar je de taal niet spreekt dan is dat een behoorlijke belemmering in alles wat je doet.” Meer info over het taalproject SamenSpraak vind je op: https://www.gilde-nederland.nl/

Taalmaatje v.d. Tillaar

Burgemeester van den Tillaar en Haroon Zaman