Vlissingen – Hij is als vluchteling geboren zegt hij zelf. In Saoedi-Arabië, en sinds die tijd op de vlucht om via landen als Syrië, Turkije, Algerije en Palestina in Nederland terecht te komen. Sinds 2014 is Ahmad (37) hier en inmiddels doet hij vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk Nederland.

Hier ligt voor Ahmad zijn taak. Hij begeleidt mensen bij het afsluiten van huurcontracten, het aanvragen van een uitkering of het afsluiten van een zorgverzekering. Allemaal dingen waar je hier mee te maken krijgt en die best ingewikkeld zijn. Maar hij helpt ook met het opstellen en schrijven van brieven. Hij probeert mensen te motiveren zoveel mogelijk zelf te doen want dat is de weg naar zelfredzaamheid en zelfstandigheid.

Ahmad heeft ook een signalerende rol bij VluchtelingenWerk. Omdat hij tolkt en bemiddelt voor de nieuwkomers vangt hij zaken op. “VluchtelingenWerk geeft nieuwkomers een basis voor de toekomst. Het is leuk om te doen en het geeft mij een gevoel van tevredenheid. Ik ben tevreden met mijn verblijf in Nederland en het is fijn dat ik hier anderen kan helpen. Dat neemt niet weg dat het voor statushouders, dus ook voor mij, moeilijk is om aan een betaalde baan te komen. Dat zou ik wel graag willen. Al heb ik geen diploma’s in de richting van sociaal werk, ik ben inmiddels wel ervaringsdeskundige.”

Voor zijn inzet ontving Kairsh uit handen van burgemeester van den Tillaar de Frans Naerebout Aanmoedigingsprijs: een cheque van 250 euro en een oorkonde.

FNB2

Ahmad Kairsh krijgt zijn prijs uitgereikt door jurylid Hicham Nabil