Scroll Top

Jan Bergen, nieuw jurylid Frans Naerebout Prijs: “Ik ben een beroepsbemoeial”

Vlissingen – Jan Bergen (71), wist als jongetje van 10 jaar al zeker wat hij wilde worden: dokter. En dat werd hij, huisarts in Oost-Souburg, waar hij samen met zijn vrouw Margit de praktijk runde, naast een druk huishouden met uiteindelijk vier kinderen.  “Dat was wennen voor de patiënten in 1976 want ik was  nog maar een ‘broekie’ “ Vorig jaar mocht hij de Frans Naerebout Prijs in ontvangst nemen voor de vrijwilligers van het Odensehuis Walcheren, een informele, gezellige plek waar mensen met beginnende geheugenklachten (vaak veroorzaakt door dementie) en hun mantelzorgers terecht kunnen voor gezelligheid, activiteiten en advies.

 

“Ik zag kort na de uitreiking van de prijs dat er juryleden gevraagd werden dus heb ik mezelf aangemeld. Nu ik met pensioen ben kan ik het toch niet laten om iets te willen betekenen voor anderen. Mijn lieve Margit is vorig jaar overleden maar wij hadden dit gevoel altijd al heel sterk samen: iets doen voor de maatschappij, voor een ander. We hebben ons samen ons hele leven, naast ons werk, ingezet als vrijwilliger voor allerlei zaken, voornamelijk betreffende de zorg. Van bestuurslid tot een bezoek aan een ministerie. Gewoon omdat het nodig was. Nu wil ik mij inzetten als jurylid voor de Frans Naerebout Prijs want vrijwilligers zijn zó hard nodig! En dan bedoel ik iedereen: van de buren van iemand met geheugenverlies tot de mensen die iets doen voor een organisatie of instelling.”

Jan gaat vol goede moed aan de slag. “Het zal nog lastig worden om een keuze te maken, er zijn gelukkig zoveel mensen en organisaties die iets goeds doen!”

Jan Bergen FNP

Jan Bergen zit niet stil na zijn pensioen