Scroll Top

“Aan boord mis ik de puberende zeeverkenners”

Yoeri Luwema is zeeman. Dat betekent drie maanden hard werken op een schip. Daarna geniet hij twee maanden van zijn welverdiende verlof. Wat doet een zeeman met al die vrije tijd? De 23-jarige Yoeri is vrijwilliger bij Scoutingvereniging de Scheldezwervers. Een scoutinggroep die gericht is op spel op het water. Duidelijk een passie van ‘de held’ van deze maand.

Inge Caljouw, januari 2016.

Zeeverkenners

Yoeri is sinds zijn zesde lid van de scouting en doorliep het hele traject. Hij begon als welpje, daarna vloog hij over naar de verkenners en hij eindigde op zijn achttiende bij de Wilde Vaart. De scouting vaarwel zeggen was geen optie voor Yoeri, dus werd hij leider bij de zeeverkenners. De zeebonk werkt graag met kinderen in de puberleeftijd. “Ze begrijpen meer en je kunt beter met ze stoeien dan met de welpjes, die zijn nog zo klein”, lacht Yoeri. “Ik zie veel van mezelf terug in die gasten, het is leuk om ze iets bij te brengen.”

 

Waterspelletjes

Op zaterdag hebben de Scouts opkomst. “We fietsen naar onze zeilbootjes en doen daar waterspelletjes. De kids leren veel, zoals samenwerken en verantwoordelijkheid nemen. Je ziet ze groeien in hun ontwikkeling, mooi is dat!”, vertelt Yoeri trots. Ook door de week is de scoutingleider druk met zijn vrijwilligerswerk. “Ik vergader, bedenk spelletjes en thema’s, koop materiaal en doe meer wat nodig is. In mijn verlof heb ik er tijd voor, dat is het voordeel van zeeman zijn.”

“Een aantal keren per jaar gaan we op kamp”, vertelt Yoeri verder. “Het Zeeuws Water Kamp (ZeWaKa) is voor zowel leiding als scouts heel gaaf. Waterscoutinggroepen uit heel Zeeland komen bij elkaar. Zo’n vijfhonderd scouts op het water, het is altijd weer een schitterend gezicht!”

Sociaal

Het sociale aspect van vrijwilligerswerk is belangrijk voor Yoeri: “De meeste welpjes van mijn begintijd zijn nu leiders. We zijn een hele hechte vriendengroep. Na scouting op zaterdag komen de partners van de leiders; we eten een pizzaatje en drinken een biertje. Gezellige avondjes zijn dat!”

Appen

Yoeri is tweede stuurman bij het bedrijf Jumbo Shipping. Het is hard werken in de maanden op zee, maar zijn vrijwilligerswerk raakt niet uit beeld. “Eenmaal weer aan boord mis ik de scouting wel. We appen veel en als ik iets kan regelen vanaf het schip, doe ik dat. Ik ben altijd blij als ik mijn scoutingmaten weer zie!”

Yoeri Luwema

Yoeri Luwema