Januari 2018: Linda van der Geugten

‘Ik zet mijn voormalige werk als organisator hier als hobby voort’

Ex-zakenvrouw trekt kar huiskamerproject Papegaaienburg

Ze werkte jarenlang bij een bedrijf dat ziekenhuizen voorziet van instrumenten voor operatiekamers.  Linda van der Geugten (66 jaar) was werkzaam bij de sales- en marketingafdeling. Evenementen organiseren en projecten uitvoeren is haar ding. Het zijn kwaliteiten die uitstekend van pas komen bij haar vrijwilligerswerk voor Bewoners Welzijnsvereniging Weyeblick en omgeving in Papegaaienburg.

Trefpunt73

Linda is projectcoördinator en bestuurslid van de welzijnsvereniging. Ze vertelt over de totstandkoming: “Vanaf de oplevering van de Weyeblickflat in 2008 was er een recreatieruimte met welzijnsactiviteiten op nummer 11. Tot zorgorganisatie SVRZ liet weten dat ze de ruimte gingen verkopen en dat de gebruikers naar iets anders moesten uitkijken. De ouderen zaten zonder dagbesteding. Wij als bewoners staken de koppen bij elkaar en met hulp van subsidies van de gemeente Vlissingen runnen we sinds 2015 ons eigen huiskamerproject.”
De vereniging huurt één van de woningen van de flat Weyeblick, genaamd ‘TrefPunt73’. Het doel van de vereniging is, ouderen een plek bieden om samen te komen. Linda: “Het is genieten om met ouderen mensen te werken en naar hun verhalen te luisteren. Ze hebben veel meegemaakt en ze weten zoveel van de geschiedenis van Walcheren. De meesten maakten de oorlog mee en vertellen indrukwekkende verhalen over het platbombarderen van Middelburg en hoe Vlissingen eruit zag in de jaren 60.”

Activiteiten

De vereniging heeft veel aan de werkervaring van Linda. “Het is mooi om de kennis die ik heb over het opzetten van projecten, hier te gebruiken.” Linda coördineert verder de lopende activiteiten, stuurt andere vrijwilligers aan en draagt zorg voor de interne en externe communicatie.
Linda: “Vaste onderdelen zijn de koffieochtend, bridge en de creatieve workshops. Maandelijks hebben we bloemschikken en het tablet/informatiecafé, 2x per maand is er een schilderclub en 6x per jaar eten we met elkaar.”

Groei

“Het is vaak een drukke bedoeling bij nummer 73, we krijgen steeds meer leden. De groep met ouderen blijft groeien. Ik hoop dat onze activiteiten de volgende generatie, die voor ons gaat zorgen, inspireert om op dezelfde voet verder te gaan.” De bewoners van de Weyeblick flat hoeven in ieder geval nog niet te vereenzamen. Linda zorgt ervoor dat de 51 tellende leden op de hoogte blijven van de nieuwe activiteiten. “Iedereen ontvangt regelmatig een nieuwsbrief in de bus, zodat ze niks hoeven te missen. De mensen zien wat ik doe; ze zijn altijd zo dankbaar. Ik ben veel tijd kwijt aan mijn vrijwilligersbaan, maar dat is het werk dubbel en dwars waard!”

Bijeenkomst vrijwilligers

Ze hebben regelmatig een bijeenkomst met alle vrijwilligers uit Zeeland. Om ervaringen te bespreken en om te kijken welke verbeteringen ze kunnen doorvoeren. “Zo inventariseren we regelmatig aan welke liedjes behoefte is. Zo hebben we laatst een aantal nummers van Frans Bauer en André Hazes toegevoegd. Daar kan ik dan binnenkort weer mensen blij mee maken.”

Dit interview werd gehouden voor de COVID-19 crisis. De Stichting Feest van Herkenning biedt momenteel haar activiteiten online aan, om zo toch de mensen in de zorg- en welzijnsorganisaties te bereiken.