Scroll Top

Januari 2022: Ahmad Kairsh

Ahmad Kairsh
Zelf gevlucht en nu vluchtelingencoach: Ahmad Kairsh, ervaringsdeskundige bij VluchtelingenWerk

Vlissingen – Hij is als vluchteling geboren zegt hij zelf. In Saoedi-Arabië, en sinds die tijd op de vlucht om via landen als Syrië, Turkije, Algerije en Palestina in Nederland terecht te komen. Sinds 2014 is Ahmad (36) hier en inmiddels doet hij vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk Nederland.

 

VluchtelingenWerk ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers van het moment dat ze worden opgevangen totdat ze zelfstandig hun weg hebben gevonden. En hier ligt voor Ahmad zijn taak. “Ik begeleid mensen bij het afsluiten van huurcontracten, het aanvragen van een uitkering of het afsluiten van een zorgverzekering. Allemaal dingen waar je hier mee te maken krijgt en die best ingewikkeld zijn. Maar ik help ook met het opstellen en schrijven van brieven. Ik probeer mensen te motiveren zoveel mogelijk zelf te doen want het is de weg naar zelfredzaamheid en zelfstandigheid.”

VluchtelingenWerk voelt voor hem als een thuis: Ahmad heeft hier geen familie en voelt zich bij zijn collega’s en andere vrijwilligers op zijn gemak.

 

Ahmad heeft ook een signalerende rol bij VluchtelingenWerk. Omdat hij tolkt en bemiddelt voor de nieuwkomers vangt hij zaken op. “VluchtelingenWerk geeft nieuwkomers een basis voor de toekomst. Het is leuk om te doen en het geeft mij een gevoel van tevredenheid. Ik ben tevreden met mijn verblijf in Nederland en het is fijn dat ik hier anderen kan helpen. Dat neemt niet weg dat het voor statushouders, dus ook voor mij, moeilijk is om aan een betaalde baan te komen. Dat zou ik wel graag willen. Al heb ik geen diploma’s in de richting van sociaal werk, ik ben inmiddels wel ervaringsdeskundige.”

 

Wil je meer informatie over wat VluchtelingenWerk doet, kijk dan op: https://www.vluchtelingenwerk.nl/

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Kijk dan op:
http://vacaturebank.vrijwilligerspuntvlissingen.nl/welkom-bij-het-vrijwilligerspunt-vlissingen

Ahmad Kairsh

Ahmad Kairsh coacht en begeleidt bij VluchtelingenWerk