Scroll Top

Juli 2018: Thierry Potin

Thierry Potin
“Je ziet niks en proeft het zout aan je lippen”

Zeezwemmen gevaarlijk? “Welnee”, zegt Thierry Potin. Hij kan het weten als adviseur en trainer van Zwemmen Langs Walcheren (ZLW). Thierry haalde zijn zwemdiploma’s in de zee en leert nu andere zwemfanaten de technieken en de handigheidjes van het zeezwemmen. Iedere zomer organiseert ZLW vier tochten in de wateren rond Walcheren. “Ik doe zelf niet meer mee, ik houd me bezig met de veiligheid en kijk of ik de hoofdjes nog boven water blijf zien.”

Door Inge Caljouw

Thierry Potin

Parijs

Thierry groeide op in Parijs en leerde zwemmen in de wateren bij de Vendée, waar hij iedere zomer vakantie vierde. “Zwemmen in de zee is zo lekker; je proeft het zoute water aan je lippen, zo anders dan in het zwembad. Ook de spanning van soms helemaal niks zien geeft een enorme kick.” Bijna 20 jaar geleden werd Thierry vrijwilliger bij ZLW. Geld was er toen nauwelijks, dus sprong hij eenmalig in de bres voor de zwemclub. “Ik betaalde uit eigen zak 2500 euro voor de organisatie van vier zwemtochten met 25 deelnemers.” In 2011 werd ZLW een stichting met sponsoren en meer deelnemers. “We hebben nu over de 160 zwemmers die aan onze tochten meedoen”, zegt de trotse adviseur.

Instructies

De eerste tocht deze zomer is op 1 augustus van Vlissingen naar Zoutelande. “Het is een hele organisatie; vooraf zoeken we sponsoren en vragen vergunningen aan. Het strand maken we klaar met start- en finishplaats en we zorgen dat de reddingsbrigade aanwezig is voor de veiligheid. Na de tocht ruimen we alles op en reik ik de prijzen uit aan de winnaars”, vertelt Thierry.

Als voorbereiding op de tochten kunnen zwemmers proefdraaien tijdens de buitentrainingen vanaf het Badstrand, waarbij iedereen mee mag doen. Thierry: “De deelnemers krijgen van mij instructies over het zwemmen in de zee; ik vertel bijvoorbeeld over de kant van de stroming, dat ze met een buddy moeten zwemmen en dat beginnelingen niet gelijk ver de zee in moeten gaan. Omstanders hebben soms schrik als de zwemmers het water in gaan, maar als je ze leert omgaan met de gevaren is er niks aan de hand.”

Grensverleggend

“Het zeezwemmen zit in de lift, dat zien we aan ons groeiend aantal inschrijvingen voor de tochten”, zegt Thierry. “Gezondheid is een hype, mensen willen fit en actief zijn, daarnaast heeft buiten sporten ook mentale voordelen. Iedere zeezwemmer ervaart de zwemtochten als grensverleggend en ze zijn trots dat ze 8 km in de zee kunnen zwemmen. Dat is mooi om te zien.” In de winter trainen de zwemmers in het zwembad. Thierry: “De kou trotseren we alleen tijdens de nieuwjaarsduik, die ZLW ook organiseert. Dat blijft een schitterend gezicht, al die dappere duikers die staan te blauwbekken op het strand.”