Scroll Top

Juli 2020: Ayten Demirdag

Ayten Demirdag
“Ieder mens heeft iets om te geven aan de wereld”

Ayten Demirdag werkt sinds 2013 als vrijwilliger voor de stichting ROAT. “De visie van ROAT sluit heel erg aan op mijn persoonlijke visie als het gaat om maatschappelijke betrokkenheid: Ieder mens heeft iets om te geven aan de wereld en ieder mens verdient de kans om dit te doen”, vertelt ze.

Door Tara de Vriend

Roat

Ayten maakte in oktober 2013 kennis met stichting ROAT. ROAT is een brede welzijnsorganisatie en gespecialiseerd in het versterken van de leefbaarheid en sociale samenhang in buurten en wijken in Vlissingen.
“ROAT was in die periode net gestart met het organiseren van sportactiviteiten voor kinderen in het Middengebied in wijkgebouw De Combinatie. Eén van mijn eigen kinderen deed daar graag aan mee. Maar vanwege zijn jonge leeftijd wilde ik hem niet alleen laten gaan. Ik wachtte in de hal met 2 jongere kinderen en met een aantal andere moeders. Bij de start van de activiteit bleek mijn oudste zoon nog te jong om mee te kunnen doen. We verschilden hierover van mening en raakten in gesprek met de medewerker van ROAT.

Mogelijkheden
Met een groep moeders en een studente pedagogiek, die daar op dat moment stage liep, zijn we toen gaan zoeken naar mogelijkheden voor activiteiten voor jongere kinderen. Zo is er op woensdagmiddag een ouder-kindactiviteit ontstaan, waar ik als enige van de groep nog steeds bij betrokken ben. Zo ben ik erin gerold.”

Ayten Demirdag

Studie

In 2019 besloot Ayten om te gaan studeren. “ROAT heeft mij de mogelijkheid geboden om bij hen een deel van mijn stage in te vullen. Daar ben ik ontzettend blij mee. Binnen ROAT krijg ik namelijk erkenning en de ruimte om mijn initiatieven uit te voeren.
Zo is er vrij snel groen licht gegeven voor mijn huidige project. Dit is een project waarbij studenten van de HZ gratis individuele huiswerkbegeleiding bieden aan kinderen die dat goed kunnen gebruiken, omdat betaalde begeleiding voor hen geen optie is. Stagiaires kunnen hiermee belangrijke vaardigheden oefenen en ontwikkelen en stage-uren invullen. Zo snijdt het mes aan 2 kanten.”

Steun en plezier

Over de vraag waarom vrijwilligerswerk zo leuk is, hoeft Ayten niet lang na te denken. “Het allerleukste is zien hoe de doelgroep waar je mee werkt, steun en plezier haalt uit het initiatief. Dat ze erbij gebaat zijn. Daar doe je het voor. Het is fijn om te ervaren dat je onderdeel bent van het ontwikkelproces van het kind en de ouders. Dat jouw inzet een bijdrage levert aan de vooruitgang van iemand. Dat je iets hebt kunnen teruggeven. Educatie is zo belangrijk. Deze kinderen gaan het later teruggeven aan ons.”

Kans om hulp te bieden

Ze voegt toe: “Het huiswerkproject is voor de deelnemende gezinnen een verademing geweest. Ze worden gehoord, gezien en geholpen. Ouders krijgen zo de kans om kinderen de hulp te bieden die het nodig heeft. Iedereen wil het beste voor zijn of haar kind en jij helpt de ouders daarbij. Dat is toch fantastisch?”

VRIJWILLIGERSWERK

Ze raadt anderen zeker aan om ook eens vrijwilligerswerk te overwegen: “Je helpt niet alleen een ander ermee, je helpt jezelf er ook mee ontwikkelen. Het geeft voldoening en je bent in veel gevallen echt heel hard nodig! Het hoeven geen volle dagen te zijn en ook niet per se fysiek.
Misschien ben jij wel erg goed in administratieve taken en kun je een momentje vrijmaken om een persoon of organisatie daar een beetje mee te helpen. Je bouwt onbewust of bewust een belangrijk netwerk op. Wie goed doet, goed ontmoet.”