Scroll Top

Waterglijbaan favoriet van Speelstad voorzitter

In zijn kindertijd werd Jan-Kees Wouters voor straf van Speelstad afgestuurd. “Ik was niet zo braaf en luisterde niet.” Op 16-jarige leeftijd kwam hij terug bij Speelstad als vrijwilliger. Een goedmakertje? “Haha nee, m’n vrienden gaven mij op en het beviel heel goed”, vertelt de held van deze maand. Tegenwoordig is Jan-Kees voorzitter van Stichting Speelstad Vlissingen.

Door Inge Caljouw

Kindervakantieweek

Speelstad is een 6-daagse kindervakantieweek waarbij kinderen mogen knutselen, timmeren, schrijven, spelen, sporten en stokbrood bakken. “De waterglijbaan is mijn favoriet”, zegt de 36-jarige Jan-Kees. De activiteit Speelstad wordt dit jaar voor de 45ste keer georganiseerd in Vlissingen. “Speelstad draait volledig op vrijwilligers, we kunnen ze dan ook niet missen en nieuwe vrijwilligers zijn altijd zeer welkom. Ook als je niets met kinderen hebt, kun je helpen, bijvoorbeeld met de op- en afbouw”, aldus Jan-Kees.

Timmerman

Jan-Kees  leidt de bestuursvergaderingen en is eindverantwoordelijke tijdens de Speelstadweek. In het dagelijks leven is hij timmerman, wat hem een ideale huttenbouwer maakt. Maar er is voor hem meestal weinig tijd om te timmeren. “Vaak begin ik wel met bouwen, maar dan komen er altijd andere organisatorische klussen tussendoor.”

Goedkoop

Speelstad is iedere zomer in Vlissingen hét decor voor de vakantievierende Vlissingse jeugd. Jan-Kees schetst het belang van deze speelweek: “Kinderen die niet op vakantie gaan in de zomer, bieden we op een goedkope manier toch iets leuks aan. Rond de 350 kids vermaken zich ieder jaar weer op Speelstad. Ze kijken er echt naar uit. In de buurt waar ik woon, stappen kinderen al vroeg in het jaar op mij af om te vragen wanneer het speelfestijn weer is.”

Ook veel werkende ouders zijn blij met Speelstad. Jan-Kees: “De kinderen zijn een week lang onder de pannen, dus opvang hoeven de ouders niet te regelen. We hopen altijd dat ouders bij het brengen van hun kroost, ook even een uurtje of langer de handen uit de mouwen steken. Dat gebeurt helaas te weinig.”

Vriendenclub

“Het belangrijkste is om blije kinderen te zien”, vertelt Jan-Kees verder. “Het geeft veel voldoening als alles weer goed geregeld is. Daarnaast is er een hele goede klik tussen de vrijwilligers onderling; we spreken ook buiten het werk voor Speelstad met elkaar af. We zijn een echte vriendenclub .”

Speelstad 2017 is van maandag 7 tot en met zaterdag 12 augustus. Het thema dit jaar is ‘Romeinen’. “Er komt een mooie roofvogelshow en drie  andere bijzondere attracties”, vertelt Jan-Kees. Hij houdt de spanning er in!

Jan-Kees Wouters

Jan-Kees Wouters