Juni 2018: Wim Heijstek

”Weet dat je een geliefd mens bent”

16 jaar was Wim Heijstek toen hij als vrijwilliger aan de slag ging voor de kerk. Op een zolder bij de jeugdsociëteit stond hij achter de bar. De inmiddels 63-jarige Wim vervulde in zijn verdere leven verschillende vrijwilligersfuncties voor de Protestantse Kerk. In januari stopte hij na acht jaar met zijn functie als voorzitter van de kerkraad. Tegenwoordig is deze held van de maand gastheer bij het ontmoetingscentrum de Herberg. Wim heet iedereen welkom, zorgt voor een kopje koffie, begeleidt de activiteiten en luistert naar mensen.

Door Inge Caljouw

Activiteiten De Herberg aan het Bellamypark is een initiatief van de Protestantse Gemeente van de Sint Jacobskerk. Wim vertelt: “Op zondag staan de kerkdeuren open voor alle Vlissingers en op dinsdag tot en met zondag kun je op de middagen binnenstappen bij de Herberg. Onze pastores houden er spreekuur, we draaien films, er zijn boekbesprekingen, optredens en andere gezellige activiteiten. Met een grote groep vrijwilligers, waar ik er echt slechts één van ben, maken we dit mogelijk.”

Luisterend oor

Wim is een echte mensenmens; hij luistert graag naar andere mensen. “Ieder heeft zijn eigen verhaal en die verhalen zijn altijd mooi.” Ook in zijn betaalde baan als fysiotherapeut ziet hij veel verschillende mensen. “Iedereen is anders en wat ze vertellen interesseert mij”, zegt Wim. ’s Avonds en in de weekenden is hij regelmatig te vinden in de Herberg. “De bezoekers kunnen in de Herberg hun verhaal kwijt. Een grote groep vrijwilligers staat klaar om een luisterend oor te bieden of een helpende hand uit te reiken. Iedereen is welkom bij ons”, aldus Wim.

Laagdrempelig

Als voorzitter van de kerkraad was Wim nauw betrokken bij de oprichting van de Herberg in 2014. Wim: “We wilden naast de kerk een laagdrempeliger ontmoetingsplek creëren. Zo’n groot kerkgebouw als de Sint Jacobskerk schept misschien wat afstand dachten we. Samen met de andere vrijwilligers van de kerk zochten we een pand, maakten we een werkplan en presenteerden het aan de gemeente. Zo ontstond de Herberg.”

Geloof

In Wims leven neemt het geloof een belangrijke plaats in. “Voor mezelf is geloof een bepaalde levensfilosofie. Wij willen met kerkdiensten en allerlei activiteiten alle mensen laten delen in dat wat wij als wezenlijk en zinvol ervaren: te weten dat je een geliefd mens bent. We hopen mensen nieuwsgierig te maken naar wat de kerk kan betekenen en te ontdekken wat ons ongelofelijk inspireert. Ben je geïnteresseerd? Stap eens binnen in de Sint Jacobskerk of in de Herberg!”