Scroll Top

Juni 2019: Rens van Goudswaard

Rens van Goudswaard
“Niemand mag dier afstaan vanwege financiën”

Op 12-jarige leeftijd begon de held van deze maand aan zijn eerste vrijwilligersklus bij de jeugdsoos in Sint-Laurens. Rens van Goudswaard is nu 42 jaar en zijn verrichte vrijwilligersfuncties zijn niet op één hand te tellen. De liefde voor vrijwilligerswerk werd hem met de paplepel ingegoten door zijn ouders, die ook altijd betrokkenheid toonden bij verschillende organisaties. “Vrijwilligers zorgen ervoor dat de maatschappij functioneert, het zou anders maar stil zijn”, aldus Rens.

Door Inge Caljouw

Rens van Goudswaard

Bestuur

Twee jaar geleden zat de Dierenvoedselbank verlegen om een bestuurslid; de zoekactie kwam al gauw uit bij Rens. “Ze wisten dat ik graag vrijwilligerswerk doe en ik ben na het bijwonen van een paar vergaderingen toegetreden tot het bestuur. Naast vergaderen, onderhoud ik de door mij gebouwde website, ik stel voedselpakketten samen, ik help mee met fondsenwerving en verricht andere hand en spandiensten. Twee keer per jaar ga ik naar de landelijke bijeenkomst van DierenLot; we volgen workshops en lezingen en er is een informatiemarkt. Het is altijd een interessante dag met allemaal mensen met een hart voor dieren.”

Ophaalmiddag

De Dierenvoedselbank is voor huisdierbezitters die moeten rondkomen van een minimum inkomen. “We vragen eerst om een bewijs van inkomen, daarna krijgen de leden toegang tot een besloten Facebookpagina. Daar vinden de verdelingen plaats voor voedsel. Rens: “Bijna iedereen krijgt wat. Van Stichting DierenLot krijgen we vaak voedselpakketten en financiële bijdrages, zodat we zeker 25 à 30 mensen per week van voer voor hun dieren kunnen voorzien. Wat mij betreft staat niemand zijn of haar dier af vanwege de financiële situatie.” Rens gaat door: “Van de ophaalmiddag op donderdag maken we altijd wat leuks. Er is koffie en een koekje en we praten gezellig met elkaar. Het sociale aspect vinden wij ook belangrijk.”

Phoenix

Rens is een kattenmens. Samen met zijn vrouw zijn ze pleegouders van katten die Stichting Scheldekat opvangt. Ze hebben nu drie katten, waarvan één beroemde die vorig jaar alle regionale kranten haalde. Het gaat om Phoenix, de kat die in augustus 2018 ontsnapte aan de dood toen het uit een brandende caravan ontsnapte in Ritthem. Hoe gaat het nu met het arme beestje? Rens: “Goed, ze is bijna hersteld. Alleen van haar voetzooltjes heeft ze soms nog een beetje last.”

Cultuurliefhebber

Naast zijn werk en zorg voor dieren, is Rens ook een cultuurliefhebber. Hij is programmeur bij Poppodium de Piek. Hij onderhoudt de contacten met de bands en zorgt voor een afwisselend programma. Achter de geraniums zitten is niet aan Rens besteed. Naast zijn vrijwilligersfuncties werkt hij 40 uur in de week bij DNWG; een afsplitsing van Delta. Rens doet keuringen en inkoop van gereedschappen. Rens: “De afwisseling tussen mijn betaalde werk, de muziek en de dieren vind ik heerlijk. Een leven zonder vrijwilligerswerk kan ik mij niet voorstellen, dat blijf ik voorlopig lekker doen.”