Scroll Top

Juni 2021: Gerard Wortman en Bram van Lomwel

Speeltuin de Souburgt
Vrijwilligers in Speeltuin de Souburgt

Sinds jaar en dag zijn ze zo’n beetje ‘het gezicht’ van Speeltuin de Souburgt. Gerard Wortman (79) en Bram van Lomwel (76) komen er ruim na hun pensioen nog steeds 2  ochtenden in de week. Ze zijn ook op andere dagen inzetbaar.

Overgang

Na een WW periode kreeg Gerard bij toeval het aanbod om beheerder te worden in de speeltuin. “Daar hoefde ik niet lang over na te denken, ik kon weer betaald aan de slag. Nu kom ik er nog steeds als vrijwilliger.”
Al vond hij de overgang wel groot, van de Scheldebouw naar een speeltuin. “Het is ontzettend leuk. Als beheerder deed ik van alles, de toiletten en vloeren schoonmaken, heggen snoeien, grasmaaien, alles klaar zetten voor de kinderen, bedenk het maar. Het contact met al die bezoekers, groot en klein was erg leuk.”

Speeltuin de Souburgt
Gebrek aan vrijwilligers

Bram hoorde na zijn pensionering dat er gebrek was aan technische en bouwkundige vrijwilligers. “Ik help mee bij het repareren van skelters, plak eens een fietsbandje, leg fietskettingen om en dat soort dingen. We onderhouden speeltoestellen. Die worden iedere maand nagekeken en daar wordt een rapport van opgemaakt. Dat moet in orde zijn, ieder jaar is daar controle op door een extern bedrijf.”
Logisch, veiligheid gaat voor alles. Zeker waar het kinderen betreft. Gelukkig hebben de mannen nooit grote valpartijen meegemaakt.

Vandalisme

Gerard: “Waar we de laatste tijd de dupe van zijn, is vandalisme. Omheiningen vernield, stoelen kapot gemaakt, de trampoline kapot gesneden en de laatste keer zijn de beveiligingscamera’s er af getrokken en vernield. Dan vraag je je toch af wat iemand daar nu voor plezier aan heeft.
Wij proberen het hier leuk te houden voor de kinderen, vooral op bijzondere dagen. We hebben hier de Koningsdagviering en het Halloweenfeest met optochten. Daar loopt het hele dorp nog steeds voor uit.”

Verdelen werkzaamheden

Bram: “We verdelen de werkzaamheden zoveel mogelijk. Op het moment hebben we gebrek aan schilders voor schilderwerk aan de schuur. Hopelijk hebben we mensen enthousiast kunnen maken. Hoe dan ook, wij gaan door tot we 100 zijn!”