Juni 2021: Hannie de Pooter

Vrijwillig Burgeradviseur

Een luisterend oor en een passende oplossing voor vragen waar je hulp bij nodig hebt. Dat is de algemene omschrijving van de Vrijwillig Burgeradviseur.
Hannie de Pooter uit Vlissingen is zo’n adviseur. Ze kent het klappen van de zweep na zoveel jaar en is altijd bereid te helpen.

Bekend gezicht

Hannie is al jaren een bekend gezicht in Vlissingen. Zo is ze penningmeester van de Wijkraad, coördinator bij Buurtpreventie en werkt ze als postbezorger. Ze heeft een signalerende functie in de wijk en mensen weten haar te vinden. Of dat nu een oudere is die geen weg weet op het internet of met een tablet, Hannie helpt!
Maar ook bij ingewikkelder kwesties als het wegwijs maken in het land van regels betreffende aanvragen van hulp of ondersteuning. Zorg en welzijn, inkomen, wonen, recht, participatie of vervoer. Hannie weet waar ze moet zijn en geeft advies en informatie.

Hannie: “Het is dankbaar werk, je helpt mensen echt door een oerwoud heen. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met iemand die een geschil heeft met een woningbouwvereniging. Huurproblematiek komt vaker voor dan je denkt. Ingewikkeld allemaal maar hier moet een oplossing komen. Daar wil ik graag bij adviseren.
Maar ook bij kwijtscheldingen en vragen over belastingen, het betalen van rekeningen, het invullen van formulieren of hulp bij het aanvragen van zorg- of huurtoeslag. Mensen worden regelmatig naar ons doorgestuurd door Vrijwilligerspunt Vlissingen of weten mij zelf te vinden.”

Signalerende functie

De signalerende functie in de wijk dankt Hannie onder andere aan haar werk als postbezorger. “Je ziet en spreekt veel mensen. Zo snijdt het mes aan 2 kanten. Als er iets is of als ik vermoed dat er iets is, dan ga ik in gesprek. Zo voorkom je bijvoorbeeld eenzaamheid onder de mensen. Even een babbeltje kan soms als zoveel doen.”
Er zijn regelmatig vacatures voor Vrijwillig Burgeradviseurs. Voel jij je aangesproken en wil je ook vrijwilligerswerk doen? Kijk dan op de pagina Vrijwillig Burgeradviseur.