Scroll Top

Vlissingen – Menstruatieproducten moeten voor iedere vrouw beschikbaar zijn die het nodig heeft. Het Armoedefonds stelt daarom gratis menstruatieproducten beschikbaar via MUP’s (menstruatieproducten uitgiftepunten). Sinds januari 2022 zijn er inmiddels ruim 700 MUP’s in Nederland waar ze ruim 45.000 meisjes en vrouwen structureel mee kunnen ondersteunen. In Vlissingen, aan de Wijenburg startte Ella Sarton ook een MUP. Maar die is inmiddels zóveel meer.

Ella kwam in contact met Chantal Kort in de Jan Vermeerlaan en zo ook met oma Joke, de moeder van Chantal, die in de van Raaltestraat een kleine seniorenkast begon. De MUP in Wijenburg werd groter en groter want er kwamen ook veel andere spullen. “In het begin hebben we best veel uit eigen zak betaald” vertelt Ella. “Als je ziet wat er gebracht werd en wat er nodig blijkt te zijn…. Dus hebben we nu onder andere ook luiers en babyverzorgingsproducten. We krijgen vlees, dat wordt verloot. En ja, het heeft ons te pakken: we hebben zelfs al een stamppotten dag en een bingo georganiseerd.” Chantal valt bij: “Jammer is wel dat er camera’s geplaatst moesten worden. Om iedereen te kunnen helpen in deze bizarre tijd staat er een limiet op het aantal producten dat je mee mag nemen. Het is niet de bedoeling dat men de kasten leegrooft. Want dat gebeurt dus ook.”

Oma Joke is haar seniorenkast begonnen in Paauwenburg. “Ik vul hem met incontinentiemateriaal, groente, advocaat en ik heb zelfs kerstpakketten gekregen om er in te zetten. Het is geweldig als je ziet dat er gebruik van gemaakt wordt al zou dat in een land als Nederland niet nodig moeten zijn.”

Dat de MUP’s en voedselkasten inmiddels in een behoefte voorzien is een feit. Maar deze kasten zijn wel héél bijzonder: ze zorgen voor cohesie in de buurt, het heeft iets gemoedelijks en het brengt een buurtgevoel naar boven waar iedereen blij mee is: men helpt elkaar.

Ella: “Het is te schrijnend voor woorden als je hoort dat iemand net 2 euro per maand teveel aan uitkering of loon krijgt en daarom niet in aanmerking komt voor de voedselbank. Dat gat, daar zijn we in gesprongen. Dat het zó’n vlucht zou nemen hadden wij niet gedacht!” Als je contact met de dames wil opnemen dan kan dat via Facebook, zoek naar Free Little Pantry Vlissingen.

MUP

Chantal, oma Joke en Ella, de drijvende krachten achter de MUP (en meer)