Lucas Waisapy won vorig jaar de Frans Naerebout Prijs
Door Conny den Heijer
Vlissingen – Als kind van 7 jaar kwam Lucas Waisapy met zijn ouders en twee broertjes naar Nederland. Via Vught kwamen zij in de Molukkenwijk in Oost-Souburg terecht waar Waisapy tot zijn huwelijk heeft gewoond. Daarna verhuisde hij met zijn vrouw naar de andere kant van het dorp maar bleef zeer betrokken bij de wijk. In 1976 werd hij actief binnen Jong Ambon, later bij de kerk en sinds zijn pensionering bij de Stichting Mae-Uku. In 2021 ontving hij de Frans Naerebout Prijs voor zijn niet aflatende inzet als vrijwilliger. Wel een jaar later dan gepland vanwege corona maar dik verdiend.
“Dat was echt een verrassing” vertelt Waisapy. “Mij was verteld dat er een fotoshoot was in Mae-Uku en dat ik daarom mijn glitterjasje aan moest trekken. Toen ik binnen stapte wist ik niet wat ik zag. Familie, vrienden, bekenden, iedereen was er. Later op de avond kwam de burgemeester die mij een oorkonde en een speldje overhandigde. Dat speldje zit nu op mijn nette jas, die draag ik op zondag naar de kerk of bij andere gelegenheden. De oorkonde staat naast de tv, ik zie hem dus iedere dag.”
Mae-Uku telt vier beheerders die om toerbeurt aanwezig zijn in het buurthuis. Iedere dag worden er activiteiten gehouden zoals ouderengym, line dance, darten, wandelen en Tai Chi. Maar je kunt er ook de zaal huren voor een feest of vergadering. “Na mijn pensioen bij De Schelde wilde ik bezig blijven. Op de dagen dat ik hier de beheerbeurt heb doe ik lekker mee met de gym en Tai Chi. Ook voor ons is het soms lastig om aan vrijwilligers te komen want de jongere generatie werkt. Daarom zou ik mensen op willen roepen zich aan te melden, ook mensen van buiten de wijk en van niet-Molukse afkomst. Het is goed voor je sociale contacten en het is gezellig.”
Lucas Waisapy is trots op zijn oorkonde