Scroll Top

Somalische leert Nederlands bij de LEGO experience

Nog geen acht maanden woont Kawsar Abdirahman in ons land en toch spreekt ze al een aardig woordje Nederlands. Ze komt samen met haar moeder uit Somalië. Om de Nederlandse taal vlug onder de knie te krijgen zit ze op school en doet ze vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerspunt                  

“Als ik thuis zit, slaat de verveling toe. Ik wil iets doen!”, vertelt Kawsar enthousiast. Ze wil zo snel mogelijk integreren in onze samenleving. Het Vrijwilligerspunt Vlissingen, ondergebracht bij Porthos, bemiddelde bij het zoeken naar vrijwilligerswerk en met succes. Kawsar werkt twee dagen in de week bij Blokje bij Blokje, de LEGO experience en één dag in de week zet ze zich in voor Stichting Droom.

Praten

“Hoe meer ik onder de mensen kom, hoe sneller ik Nederlands leer. Dat is de belangrijkste reden dat ik vrijwilligerswerk doe. Bij de LEGO experience praat ik veel met mijn collega’s en bezoekers en help ik kinderen die hier spelen. Verder maak ik schoon, haal ik legowerken uit elkaar en bedien ik de kassa. “Dat laatste kan ik al helemaal zelfstandig!”, zegt Kawsar trots.

“De taal levert soms grappige situaties op. Bijvoorbeeld tijdens mijn vrijwilligerswerk voor Stichting Droom. Ze vroegen mij eens om de muur te schilderen. Dus ik maakte een schilderij, maar het ging om het witten van de muur”, vertelt Kawsar lachend.

Kinderen

Kawsar heeft het naar haar zin bij Blokje bij Blokje. Ze zegt hierover: “Er komen veel kinderen over de vloer, dat vind ik erg leuk. Ze vragen mij waar ik vandaan kom en of ik al Nederlands spreek. Het is leuk om op die manier met de kinderen in contact te komen.”

Les

Kawsar doet er alles aan om snel Nederlands te leren. Naast haar vrijwilligerswerk volgt ze een taalcursus op Scalda. Drie dagen in de week zit ze op Nederlandse les. “Ik kan de Nederlandse taal redelijk verstaan, maar spreken blijft lastig. Ik kom vaak niet op woorden.”

Kledingwinkel

Vrijwilligerswerk kan een mooie opstap zijn naar een betaalde baan. Dat is ook de wens van Kawsar. Ze wil graag werken in een kledingwinkel. “Als ik de taal beter spreek, dan ga ik solliciteren. Ik zou graag in een kledingzaak werken. Over een jaar wil ik daar klaar voor zijn.”

Toch heeft Kawsar maar één echte droom: “Als het niet meer gevaarlijk is in mijn geboorteland Somalië, dan ga ik zeker terug.”

 

Kawsar Abdirahman

Toch heeft Kawsar maar één echte droom: “Als het niet meer gevaarlijk is in mijn geboorteland Somalië, dan ga ik zeker terug.”