Scroll Top

‘Voor mijn werk lees ik met plezier kinderboeken’

Op dertien basisscholen in de gemeente Vlissingen is een bibliotheek ingericht. Zo’n schoolbibliotheek is toegankelijk voor alle leerlingen en docenten van de school. José van den Hemel is vrijwilliger in de Bibliotheek van het Kroonjuweel. Ze is fan van kinderboeken, die leest ze thuis als voorbereiding op haar werk.

Door Inge Caljouw

Uitdaging

Drie dochters van José zaten op bassischool Het Kompas, daarom wilde ze graag iets betekenen voor deze school. José: ‘Na wat losse werkzaamheden begon ik vijf jaar geleden bij de schoolbieb. In die tijd stonden er een paar boekenkasten en dat was het. Na de verhuizing naar het Kroonjuweel groeide het uit tot een ruime bibliotheek.’ Ze kent de leerkrachten en leerlingen inmiddels goed, wat belangrijk is voor José: ‘deze betrokkenheid is prettig nu mijn jongste dochter hier nog rondloopt.’

José is een heuse boekenverslinder en het blijft niet bij leesvoer voor volwassen. ‘Soms maak ik een uitstapje naar kinderboeken, waaronder ook prentenboeken. Daar kan ik echt van genieten en dat probeer ik ook over te brengen op de kinderen. Sommige ouders komen met hun kinderen nooit in een bibliotheek. Het is een uitdaging om vooral deze kids aan het lezen te krijgen.’

Kinderen helpen  

Samen met een collega runt José op dinsdag- en donderdagmiddag de bibliotheek. Ze vertelt: ‘De gebruikelijke werkzaamheden zijn boeken in- en uitlenen en boeken opruimen, maar ook kinderen helpen. Ik geef suggesties bij het zoeken van een boek of ik tip ze over wat ik gelezen heb. Ik vraag daarna regelmatig wat ze ervan vonden. Het is een hartstikke leuke job. We kunnen op dinsdagochtend nog wel een vrijwilliger gebruiken, mag ik bij deze een oproepje doen?’ vraagt José fanatiek.

Amnesty International

Naast haar boekenjob is José vrijwilligster bij Amnesty International. Om aandacht te vragen voor schrijnende kwesties schrijft ze brieven naar ministers van betreffende landen. Ook organiseert ze de collecte van deze wereldwijde organisatie. José: ‘Je hoort veel narigheid, maar het is super om mijn steentje bij te dragen. Daar tegenover is de bibliotheek één en al vrolijkheid, iets heel anders dus. Dat zorgt voor een fijne afwisseling.’

Held

Het Vrijwilligerspunt Vlissingen benoemt José tot held van maart 2016, waar ze zelf nogal verbaasd op reageert: ‘Bij een held denk ik aan een persoon die iemand uit het water redt of zoiets, maar wat een eer!’ En de taart? ‘Die deel ik uit aan mijn gezin, de vrijwilligers van de bibliotheek en hun kinderen.’

 

José van den Hemel

José van den Hemel