Maart 2018: Joost de Munck

“Michiel de Ruyter populairder dan Sinterklaas”

In de huid kruipen van Michiel de Ruyter, dat wil toch iedere jongen? Joost de Munck is vrijwilliger bij het Zeeuws maritiem muZEEum en transformeert regelmatig tot onze zeeheld. Zijn sikje heeft hij speciaal voor deze rol laten groeien. Voor de verdere aankleding zorgt Trude Waasdorp, zij maakt van Joost een sprekend lijkende Michiel. “Het duurt bijna een half uur om volledig om te kleden. Ik ben trots om in Vlissingen in een stukje Vlissingse geschiedenis te lopen”, aldus Joost.

Ziek

Joost werkte bij Zalco BV, een bedrijf dat failliet ging in 2011. Hij zat vanaf toen zonder werk, wat hem letterlijk ziek maakte. “Ik stortte helemaal in, het was een enorme klap voor mij. Na een jaar ging het weer wat beter en wilde ik wat gaan doen.” Sinds 4 jaar is Joost werkzaam bij het muZEEum. In de weekenden is hij aanwezig als sleutelhouder en manusje van alles; hij opent de deur, haalt het alarm eraf, ontvangt de supposten, maakt de balie klaar en is behulpzaam waar nodig.
Door de week begeleidt Joost kinderen door het muZEEum. “Het is allemaal nieuw voor die jonge gasten. Van brave knaap tot bolleboos, ze zijn allemaal enthousiast als ze hier binnenstappen. Wij dragen uit dat Vlissingen een schitterende stad is, de kinderen mogen daar trots op zijn. Het meest bijzondere van het muZEEum vind ik het uitkijktorentje met zicht op zee; je gaat bijna 400 jaar terug in de tijd. Kinderen moeten dit gezien hebben.
De geschiedenis moet zo goedkoop mogelijk blijven voor kinderen. Het is spannend of we de subsidie voor het muZEEum weer krijgen, in 2019 beslist de gemeente hierover. Het zou een ramp zijn als we moeten sluiten.”

Metamorfose

De aanwezigheid van schoolklassen in het muZEEum is voor Joost vaak het moment om de metamorfose naar Michiel te ondergaan. Met alles erop en eraan. Sabel, mes, dolk, sjerp, admiraalsstaf, pruik, hoed, broek, beenkappen, ring, ambtsketen, vest en jas behoren tot zijn uitrusting.
Joost: “Het pak is speciaal op mijn maat gemaakt en de gehele uitrusting weegt 15 kilo. Dat is behoorlijk zwaar, maar de glimlach van een kind maakt het helemaal goed. Als ik bij de deur sta, dan steken mensen de straat over om met mij op de foto te gaan. Mooi is dat. Ik ben populairder dan de Sint!”

Jarig

Op 24 maart is Michiel de Ruyter jarig. Dat wordt dit jaar een bijzondere happening in het muZEEum. Michiel neemt die dag zijn vrouw Anna mee. Trude is al druk in de weer met het kostuum voor de vrouw. Vijf rokken krijgt ze aan, de verdere aankleding van Anna kan iedereen zien op het verjaardagsfeestje van Michiel!