Scroll Top

Maart 2019: Jan van Tillo

 

Jan van Tillo
“Regelmatig zit ik met een meetlint op de grond”

Via zijn vrouw die lid was van Boccia Vereniging Boules Plesant raakte Jan van Tillo ook betrokken bij deze vereniging. Zijn vrouw heeft de ziekte Multiple Sclerose (MS) en kan niet meer zelfstandig naar de boccia-vereniging. De 66-jarige Jan is inmiddels onmisbaar voor Boules Plesant. Hij is nu ruim 13 jaar vrijwilliger bij deze vereniging en is nationaal scheidsrechter en voorzitter. “Het mooie van deze sport is dat de mensen met een zware lichamelijke beperking het ook kunnen doen”, aldus de held van deze maand.

Door Inge Caljouw

Jan van Tillo

Paralympische sport

Boccia is een Paralympische miksport. Het wordt gespeeld met zachte ballen en met name beoefend door mensen met een zware motorische beperking. Doel van het spel is om je eigen rode of blauwe ballen dichterbij de witte doelbal (de Jack) te plaatsen dan de tegenstander. “Ik zit regelmatig met een meetlint op de grond om te kijken welke bal het dichtste bij ligt. Het is belangrijk voor de spelers dat we het meetwerk zo secuur mogelijk doen.”

Wedstrijden

De leden van Boules Plesant spelen wedstrijden in heel Nederland. Jan zegt: “Met de bus van Verpleeghuis Ter Reede gaan we een aantal dagen per jaar op pad. Deze bus kan ik gebruiken, omdat ik ook vrijwillig chauffeur ben voor de ouderen van Ter Reede. De bus kan wat Jan betreft voller. “We hebben momenteel 13 leden bij onze boccia-vereniging, dat vind ik erg weinig. Er moeten toch meer mensen zijn die deze prachtige sport willen doen? Iedereen mag zich aanmelden.”

Gootspelers

De boccia-sport is toegankelijk voor iedereen. Je mag de bal met je handen of voeten spelen, of als dit niet lukt met behulp van een goot. Hierbij mag je hulp krijgen van een assistent, die met de rug naar het speelveld zit. Jan is ontroerd als hij gootspelers in actie ziet. “Wij hebben zelf geen gootspelers, maar als ik ze op wedstrijddagen bezig zie heb ik daar veel bewondering voor. Ik zag laatst een jongen die niet kan praten; hij communiceert met zijn handen en voeten. Met behulp van zijn assistent (zijn vader in dit geval) en de goot gaat de bal het veld is, dat is prachtig om te zien.”

Thuiswedstrijddag

Op 13 april organiseert Boules Plesant een thuiswedstrijddag. Boccia-spelers uit heel Nederland komen naar Oost-Souburg om hun wedstrijden te spelen. Jan: “Met een aantal vrijwilligers starten we de dag ervoor al met het neerleggen van negen velden en de dag zelf vlieg ik van hort naar her om alles in goede banen te leiden. Ik doe dit met veel liefde en plezier.” Jan is ook landelijk scheidsrechter bij boccia-toernooien in Nederland en België. “Het is soms millimeterwerk bij het meten. Ik maakte een keer bijna een meetfout, waardoor iemand van het Nederlands kampioenschap afgehouden zou worden. Gelukkig kon ik mijn fout op tijd herstellen.”