Scroll Top

Maart 2022: Jan Coppoolse 

Herinneringen terug halen aan de hand van voorwerpen uit het Scheldewerfmuseum

Door Conny den Heijer

Vlissingen – Jan Coppoolse, zelf oud-Scheldeman, is vrijwilliger in het Scheldewerfmuseum. In de oude verbandkamer haalt hij met bezoekers door middel van een koffer met herkenbare oude spullen herinneringen op aan de Schelde-tijd. Niet verwonderlijk dat zijn bezoekers, vaak bewoners van Ter Reede of Scheldehof daar graag een uurtje voor uittrekken.

 

“De mensen die kennismaken met onze koffer met herinneringen zijn soms wat in de war of beginnend dementerend. Zodra die koffer open gaat zie je aan de gezichten dat ze terug gaan in de tijd. Dan rollen er de mooiste verhalen uit, herinneringen komen terug. De mensen bloeien op, dat is prachtig om te zien. In de koffer zitten allerlei oude spullen die herinneren aan vroeger tijden. Een hamer, platte zaklampen, de ronde zaklamp van de baas, het kunststof koffiebekertje, werkschoenen, een platte pet, bonnenboekjes voor gereedschap, een broodtrommel. Nog steeds worden er spullen gebracht die men tegenkomt na een zolderopruiming. En daar zijn we blij mee. We ontvangen onze bezoekers beneden in de verbandkamer waar we van alles laten zien. Daar staat ook nog een oude behandelstoel. En je hoeft er niet zelf gewerkt te hebben om dan dingen te herkennen: iedereen van een bepaalde generatie heeft ooit zelf of in de familie wel iets met de Schelde gehad.”

 

Jan vindt het dankbaar werk. “Je ziet dat mensen hier weer blij vandaan gaan. En dat de dames die hier binnen stappen zich ook veel kunnen herinneren van hun man, vader of broer die hier gewerkt heeft.” Jan is voor zijn collectie in de koffer met herinneringen nog op zoek naar een oude thermosfles. “Die ontbreekt eigenlijk nog in de collectie.”

 

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Kijk dan op:

http://vacaturebank.vrijwilligerspuntvlissingen.nl/welkom-bij-het-vrijwilligerspunt-vlissingen

 

 

 

Jan Coppoolse

Herinneringen terug halen aan de hand van voorwerpen uit het Scheldewerfmuseum