Scroll Top

Jutten langs de rijksweg naar Borssele

“Je bent buiten, je bent nuttig bezig en je komt in contact met mensen. Wat wil je nog meer?” Ronald Kooiman is blij met zijn vrijwilligersbaan bij Doe mee, verlos de zee!. Dit initiatief wil mensen inspireren, enthousiasmeren en mobiliseren om samen de kust schoon te maken.

De Kaloot

“Lopend op het strand kwam ik twee en een half jaar geleden in aanraking met jutters; mensen die langs de kust struinen en afval verzamelen. Ik raakte enthousiast en werd samen met mijn vrouw Elena lid van Doe mee, Verlos de zee!. Wekelijks ruimen we afval op, vooral op ons favoriete strandje ‘de Kaloot’ in Borssele.

Rookworst

Het jutten levert de vreemdste vondsten op. Laatst troffen we een verpakte rookworst aan. Ook zagen we eens een tas met een volledige cursus erin. Wie gooit dit nou in de natuur?” Ronald kan het niet bevatten. Het verzamelde afval gooien Ronald en Elena in speciaal daarvoor geplaatste jutbakken. Ronald: “Dit zijn oude glasbakken van de gemeente. Vlissingen telt negen jutbakken. Ik check deze bakken iedere week. Als ze vol zijn, dan bel ik de gemeente.

 

Inspireren

Als we gaan jutten nemen we een knijper en een grote zak mee voor het afval. We beginnen in onze straat soms al. Afval ligt overal! Laatst ruimden we rommel op langs de rijksweg naar Borsele. Blikjes, dopjes, plastic zakjes, mensen gooien het allemaal uit het raam van hun auto.” Ronald inspireert vaak anderen met zijn schoonmaakacties. “Voorbijgangers zien ons aan het werk, raken enthousiast en willen aan de slag. Dat geeft ons werk absoluut een meerwaarde.

Pluis

In de zomermaanden vind je op het strand veel consumentenafval, maar uit de zee spoelt ook dagelijks troep aan. Het is vooral pluis; stukken plastic net van vissersschepen. Eenmaal op het strand waait een deel in de duinen of daaroverheen. Vissen en vogels eten pluis; we moeten deze dieren ervoor beschermen.”

Nooit schoon

Doe mee, Verlos de Zee! heeft rond de zestig vrijwilligers. Ronald hoopt dat dit aantal groeit. Hij zegt: “Er ligt genoeg rommel op het strand om meer mensen aan het werk te zetten. Het strand is nooit echt schoon.” Ronald roemt de contactpersoon van Doe mee, Verlos de Zee!: Monique Jankowski. “Haar betrokkenheid en enthousiasme verdient een dikke pluim.”

Ronald Kooiman

Ronald Kooiman is blij met zijn vrijwilligersbaan bij Doe mee, verlos de zee!.