Scroll Top

“We zijn constant in ‘gevecht’ om Ritthem leefbaar te houden”

Hoe betrokken kun je zijn bij je dorp? Dat kan voor Leo de Visser niet ver genoeg gaan. Deze biologische landbouwer is al 22 jaar bestuurslid van de Stichting Dorpsraad Ritthem. Hij behartigt de belangen van de ruim 500 inwoners van Ritthem. Leo kent veel mensen persoonlijk; dat is het gevolg van zijn tomeloze inzet voor zijn dorp. Leo: “Mijn vrijwillige job is een welkome afwisseling op het boeren.”

Door Inge Caljouw

Koningsdag

Sinds een jaar is de 64-jarige Leo penningmeester van de Dorpsraad. Het is niet wat hij ambieerde, maar iemand moest het doen. Op de centjes passen is niet het enige wat Leo voor de Dorpsraad doet. Hij zegt: “We organiseren verschillende activiteiten, zoals  filmavonden en cabaretvoorstellingen bijvoorbeeld. Het is altijd een drukke bedoeling.

Ik heb ook wandel- en fietstochten uitgestippeld in het dorp. Langs de routes staan borden met historische verhalen over Ritthem. Weerman Jos Broeke en ik organiseren jaarlijks een winterwandeling. We vertellen over het landschap, de geschiedenis en andere leuke wetenswaardigheden van Ritthem.”

Bedreigingen

Leo vergadert tweemaandelijks voor de Dorpsraad. “We zijn constant in ‘gevecht’ om Ritthem leefbaar te houden. Een fabriek die ze bij Ritthem willen bouwen of de marinierskazerne die dichtbij het dorp komt. Wij proberen de gesprekken hierover in goede banen te leiden. We attenderen de gemeenteraad van Vlissingen er voortdurend op dat Ritthem er ook toe doet”, vertelt Leo strijdlustig.

Bestuursfuncties

Leo woont vanaf zijn vierde jaar in Ritthem en het dorp plukte al vaak de vruchten van zijn aanwezigheid. Hij was medeoprichter van een jongerensoos, hij was jarenlang voorzitter van de ringrijdersvereniging en hij zat in het bestuur van basisschool de Rietheim. Momenteel is Leo  voorzitter van de Stichting Ons Dorpsleven; een centrum voor culturele activiteiten. Leo: “Bestuursfuncties bekleden zit in mijn bloed, dat heb ik van mijn vader meegekregen. Hij zat ook in allerlei besturen.”

Boeren met paarden

Leo verdient de kost met boeren op klassieke wijze met een biologisch-dynamische aanpak. Hij bewerkt zijn land met behulp van paarden. Een tractor heeft hij niet. Veel mensen zijn geïnteresseerd in zijn manier van landbouwen. “Ik geef op vrijwillige basis lezingen over mijn bedrijf, maar ook over  Amish. Dit is een orthodoxe groep boeren in de Verenigde Staten die niet met trekkers op het land mogen. Zeer aparte en interessante gemeenschap”, vertelt Leo gedreven. De Ritthemse bevolking kan trots zijn op deze bedrijvige held!

 

 

 

Leo de Visser

Leo de Visser