Mei 2018: Gina Boogaard

“Vaak willen de ouders dat ik blijf komen, maar ik ben dan weer nodig in een nieuw gezin”

De vacature van de VoorleesExpress Vlissingen op de website van het Vrijwilligerspunt Vlissingen trok meteen de aandacht van Gina Boogaard. “Dat is op mijn lijf geschreven”, dacht ze zo’n vijf jaar geleden toen ze de vacature zag staan. Gina werkt graag met kinderen en houdt van boeken en voorlezen. De ideale combinatie voor haar werk als voorleesvrijwilligster. Dit voorjaar is Gina gekoppeld aan een Bulgaars gezin. “Het jongetje waaraan ik voorlas was in het begin erg verlegen, maar dat is nu helemaal over”, aldus de 55-jarige Gina.

Door Inge Caljouw

Taalachterstand

De VoorleesExpress geeft kinderen met een Nederlandse taalachterstand extra aandacht. Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Dit zijn kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Gina zit in haar vijfde seizoen als voorleesvrijwilliger. Verschillende talen en culturen zag ze voorbijkomen. Ze las voor in een Turks, Pools, Marokkaans en Nederlands gezin. “Het is overal even leuk. De mensen zijn heel gastvrij en een hapje en een drankje staan altijd klaar”, aldus Gina.

Spreekbeurt

Het Bulgaarse jongetje geniet van de komst van Gina. “Hij doet altijd enthousiast de deur open met een boek in zijn hand. Daar begint hij dan meteen hartstochtelijk over te praten. Naast voorlezen spelen we voor de afwisseling ook taalspelletjes en praten we over kleuren en voorwerpen in de kamer. Ik geef ook dansles aan kinderen, dus laatst deed ik met de jongen een dansje in de kamer. De keren daarna dat ik er was, kwam hij daar steeds op terug. Het dansje had indruk gemaakt.”

Gina hielp in een ander gezin een Turkse jongen met het voorbereiden van een boekenbeurt. Ze zegt: “Trots kwam hij aan mij op school vertellen over zijn behaalde goede punt, dat is leuk om te horen natuurlijk.” Gina werkt vrijwillig op donderdagmiddag in de mediatheek in de Combinatie. Daar komen ook wel eens kinderen die ze van de voorlees-gezinnen kent. Gina: “Het is leuk om ze dan even terug te zien.”

Diploma

“Het is mooi om te merken dat de kinderen vooruitgang boeken gedurende de twintig weken. De kinderen luisteren na enige tijd geconcentreerder en hun woordenschat verbetert aanzienlijk. Kinderen krijgen de taal het snelst onder de knie door te lezen; het is anders dan spreektaal en ze leren moeilijke woorden. Na mijn laatste bezoek krijgen de kinderen een diploma, daarna mogen de ouders het stokje overnemen en zelf hun kind gaan voorlezen. Vaak willen de ouders dat ik blijf komen, maar ik ben dan weer nodig in een nieuw gezin”, aldus Gina.