Scroll Top

Mei 2019: Marijke van den Bosse

Rens van Goudswaard
“Bij ons vind je altijd een uniek cadeau”

In de Walstraat 31 kunnen Vlissingers al meer dan 30 jaar eerlijke producten kopen bij de Wereldwinkel. Eén van de vrijwilligsters van het eerste uur is de 67-jarige Marijke van den Bosse. Vanuit de kerk ontstond een werkgroepje met het initiatief om een vestiging in Vlissingen te starten. “Met hulp van de landelijke vereniging van de winkel, de gemeente Vlissingen en veel vrijwilligers werd onze wens vervuld”, vertelt Marijke. “Het is een goed initiatief, ik ben een voorstander van eerlijke handel en dat het geld op de juiste plek komt. Dat is waar de Wereldwinkel voor staat.”

Door Inge Caljouw

Rens van Goudswaard

Beter leven

Bij de Wereldwinkel draait het om eerlijke prijzen. Mensen in ontwikkelingslanden maken producten die ze zonder tussenhandel verkopen. Zo krijgen de mensen die vaak in armoede leven de prijs die ze verdienen. De makers zijn bijvoorbeeld Ethiopische koffieboeren, Indiaanse houtsnijders en Thaise keramisten. Marijke staat helemaal achter het principe van de Wereldwinkel. “Met het inkomen dat zij verdienen door de verkoop van hun producten, kunnen ze een beter leven opbouwen. Dat is heel mooi als je daaraan bij kunt dragen.”

Handgemaakt

Twee keer per jaar gaat Marijke naar het centrale inkoopcentrum Fair Plaza in Culemborg. Ze zegt: “Daar komen de producten binnen. Ik vind het fijn om de producten eerst zelf te zien en soms even vast te houden. De producten die wij geschikt achten voor onze winkel bestellen wij.” Marijke verzorgt samen met haar collega’s de inkoop en het prijzen van de producten.
Ze staat zelf een half dagdeel in de winkel als verkoopster. “Het valt op dat vooral toeristen en vaste klanten ons weten te vinden. We hebben een variëteit aan spullen allemaal met de hand gemaakt. Geen product is hetzelfde, dus vind je bij ons altijd een uniek cadeau. Ook mensen die wat minder te besteden hebben, kunnen bij ons prima een aardigheidje kopen.”

Vrijwilligers

Veel Wereldwinkels in Nederland moeten de laatste jaren hun deuren sluiten, vanwege een gebrek aan vrijwilligers. “Heel zonde”, vindt Marijke. “We hopen onze vestiging nog lang open te houden. Nieuwe vrijwilligers mogen zich altijd aanmelden en zijn hard nodig, daar moet de Wereldwinkel het van hebben”, zegt de held van deze maand hoopvol.
Ze is zelf helemaal op haar plaats bij de Wereldwinkel. “Het contact met de klanten en collega’s, dat maakt het werk leuk hier. Daarnaast is het een hele nuttige job, dat voelt goed om te doen.”

Kinderbescherming

Marijke was altijd al betrokken met de minderbedeelden in deze maatschappij. Ze werkte jarenlang bij de kinderbescherming. “Het was mooi om de kinderen die het moeilijk hadden te kunnen ondersteunen.” Nu hoopt Marijke nog jarenlang mensen in ontwikkelingslanden indirect een steuntje in de rug te geven.
Tegen mensen die onbekend zijn met de Wereldwinkel wil ze zeggen: “Loop eens binnen, we hebben vaak leuke aanbiedingen en bijzondere producten die je nergens anders ziet!”