Scroll Top

Mei 2020: Thea de Smit – Parent

Thea de Smit
“Met z’n allen zingen maakt emotie los”

De Stichting Feest van Herkenning organiseert onder de naam ‘Feest van muziek’ zangbijeenkomsten voor mensen met (gevorderde) dementie in zorg- en welzijnsorganisaties in Zeeland.
Thea de Smit – Parent is hier sinds vorig jaar vrijwilliger. “Het doel is mensen blij en vrolijk maken met muziek. Mooie herinneringen boven brengen. Samen lachen en huilen. Deze emoties liggen bij mensen vaak dichtbij elkaar.”

Door Tara de Vriend

Dagbesteding en verpleeghuizen

Thea gaat langs dagbestedingen en verpleeghuizen. “Zo was ik laatst bij de dagbesteding in Paauwenburg. Ze zaten daar met zijn tienen aan tafel op mij te wachten. Ik had een bosje tulpen meegenomen als binnenkomer. Zo van ‘fijn dat ik hier mag komen, ik heb iets voor jullie mee!’. En daarna start ik gelijk een bijpassend liedje. In dit geval het lied tulpen uit Amsterdam. Die kent iedereen wel. Andere liedjes die goed in de smaak vallen zijn: ‘Daar was laatst een meisje loos’ en ‘Ik heb mijn wagen volgeladen’.”

Thea de Smit

Muziek app

Ze werkt sinds oktober 2019 voor de vrijwilligersorganisatie. Dit sinds Feest van Herkenning een app heeft ontwikkeld met muziek, waardoor vrijwilligers mee konden doen die geen instrument bespeelden. Vrijwilligers gaan met een geluidbox en map met muziekteksten langs bij mensen. “Daar was ik zo blij mee he, dat ik eindelijk voor de stichting aan de slag mocht. Zingen ligt mij, ik zing al mijn hele leven. Muziek staat voor vrolijkheid en gezelligheid. Het brengt mensen dichter bij elkaar. Het is mooi om te zien wat het doet bij anderen.”
Ze vertelt verder: “Nadat ik 40 jaar met hart en ziel in het onderwijs had gewerkt, kwam ik met een burn-out thuis te zitten. Nadat ik me weer wat beter voelde dacht ik: wat nu? Ik ga niet thuiszitten achter de geraniums. En zo kwam ik eerst drie jaar bij het PG-Familiekoor van Ter Reede en daarna bij Feest van Herkenning terecht. Het is zo fijn om mensen te kunnen helpen en blij te kunnen maken. Muziek maakt echt iets los bij mensen.”

Goed gevoel

Het leuke aan het vrijwilligerswerk voor Feest van Herkenning? “Dat is dat je niet hoeft te presteren, je hoeft alleen maar goed te doen. Als ik bijvoorbeeld een noot verkeerd zing, vindt niemand dat erg. Want daar gaat het niet om. Het geeft zo’n goed gevoel, iets voor anderen doen. Anderen een lach om hun gezicht geven. Daar haal ik mijn motivatie uit.”
Het grootste compliment? “Nou laatst zei een van de mensen waar ik was geweest: je mag weer terugkomen hoor! En dat is zo fijn om te horen. Het was ook echt een geslaagde middag. Voor herhaling vatbaar!”

Bijeenkomst vrijwilligers

Ze hebben regelmatig een bijeenkomst met alle vrijwilligers uit Zeeland. Om ervaringen te bespreken en om te kijken welke verbeteringen ze kunnen doorvoeren. “Zo inventariseren we regelmatig aan welke liedjes behoefte is. Zo hebben we laatst een aantal nummers van Frans Bauer en André Hazes toegevoegd. Daar kan ik dan binnenkort weer mensen blij mee maken.”

Dit interview werd gehouden voor de COVID-19 crisis. De Stichting Feest van Herkenning biedt momenteel haar activiteiten online aan, om zo toch de mensen in de zorg- en welzijnsorganisaties te bereiken.