Mei 2021: Lucas Waisapy

Vrijwilliger bij Stichting Mae Uku

In maart 2021 was het 70 jaar geleden dat de 1e groep Molukse KNIL-militairen in Nederland arriveerden. Ze kwamen per boot aan in Rotterdam. Er volgden nog 11 schepen met aan boord zo’n 12.500 Molukkers. Het plan was om de mensen tijdelijk te huisvesten, onder andere in Oost-Souburg.
Inmiddels bestaat de wijk al 60 jaar. En daar, midden in de wijk staat het gebouw van de Molukse welzijnsstichting Mae Uku.

4e generatie

We treffen er Lucas Waisapy, een van de vrijwilligers. Met zijn 77 jaar behoort hij inmiddels tot de 4e generatie Molukkers in de wijk.
“Ik werd jaren geleden gevraagd om het beheer en de bar op me te nemen. Dat heb ik gedaan, met veel plezier. Het bord aan de gevel heb ik zelf gemaakt. Vóór coronatijd hield ik me ook bezig met de inkoop. Nu ligt alles stil, dat is jammer want een feest geven of een verjaardag vieren kan goed hier. Daar zijn onze huizen te klein voor. En in de Beth Cherem kerk is dat ook niet mogelijk. Normaal gesproken ben ik hier iedere dag. Ik heb tot ik ging trouwen in de wijk gewoond. Nu woon ik verderop in het dorp.”

Mae Uku

“Maar het is zo als gezegd, Mae Uku staat voor Komt Tesamen. Hier treffen wij elkaar.”
Voor het 2e jaar op rij kan ook het Midzomerfeest niet doorgaan. “Jammer maar ik geniet nog na van het feest van 10 jaar geleden. Toen bestond de wijk 50 jaar en dat is groots gevierd. Met een enorme tent op het grasveld hier achter, wat was het druk en gezellig.”

Veel activiteiten

Lucas gaat door met zijn vrijwilligerswerk. “Er hebben zich weer wat mensen aangemeld, maar iedereen heeft druk. Zelfs de ouderen onder ons. Dat is op zich een goed teken dat zij hun bezigheden hebben, maar vrijwilligers heb je nooit genoeg. Zeker niet als je iets wilt organiseren.
Buitenom corona is er iedere dag wel iets te doen in Mae Uku. Bingo, creatieve activiteiten, line dance en de Dansgroep Bunga Cengkeh. Ook worden er wandeltochten en een badmintontoernooi georganiseerd. We ontmoeten elkaar dus heel vaak hier.”