Scroll Top

Vlissingen – Niek Smits (28) uit Vlissingen werkt bij de Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Zo’n 70% van de dag zit hij op kantoor. Zijn vrijwilligerswerk doet hij bij de Werkgroep Landschapsverzorging Walcheren, samen met zo’n 35 anderen. Lekker buiten en dan voornamelijk van november tot maart.

Fysiek inspannend werk, dat is het. “Maar het maakt mijn hoofd leeg. Lekker buiten, lekker fysiek bezig en socialiseren in een leuke groep. Om de week op zaterdag knotten we wilgen met een handzaag, We doen ook klussen voor bijv. Staatsbosbeheer en de gemeente Veere, dus op mooie plekken in het landschap’ en bij particulieren thuis. De takken worden verzameld, kleinere takjes snoeien we er af. De bestemming voor het ‘afval’ bepaalt de eigenaar van de wilgen zelf. Er worden takkenrillen van gemaakt of gevlochten schuttingen, net wat iemand er mee doen wil.”

De wilgen worden in de koudere maanden geknot, dan zijn de bomen in rust. “In de zomer knotten is geen optie vanwege het broedseizoen van de vogels en het groeiseizoen van de wilgen.” zegt Niek. “Maar in de zomer kun je wel maaien, harken en hooien. En dat doen we dan ook met een groep van zo’n 15 vrijwilligers per keer. In totaal hebben we zo’n 35 vrijwilligers. Particulieren betalen ons een klein bedrag, dat gaat in de pot om onze onkosten te dekken en een uitje te organiseren.”

De gemiddelde leeftijd van de vrijwillige werkgroep ligt boven de 50+. Daarom willen zij er graag wat jongeren bij hebben. Want zoals gezegd, met de handzaag wilgen knotten is pittig.

Niek Smits knot wilgen