Scroll Top

Sint bedankt kinderen persoonlijk voor hun tekening

Sinterklaas, wie kent ‘m niet? De ‘echte’ kent iedereen, maar wie is toch die hulpsinterklaas die de Vlissingse kinderharten jaarlijks harder laat kloppen? Aan Jaap van Belzen (56 jaar) de eer; over dik een week vaart hij met zijn Pieten voor de vierde keer de Koopmanshaven van Vlissingen binnen. De wat oudere kinderen twijfelen zo nu en dan aan de echtheid van de Vlissingse goedheiligman. “Sst, ik ben de hulpsint en alleen jij weet dat”, knipoogt de Sint dan geruststellend.

Door Inge Caljouw

Sinterklaasjournaal

Voorbereidend op zijn komst mist onze hulpsinterklaas geen enkele aflevering van het Sinterklaasjournaal. Hij zegt: “Het is van groot belang dat ik niks mis van de belevenissen van de televisie Sint. Tijdens de intocht vragen kinderen mij er regelmatig naar, dan moet ik wel kunnen meepraten.” Ook heeft de Sint vooraf altijd een gesprekje met de burgemeester van Vlissingen. “We bespreken mijn toespraak die ik ieder jaar op een podium aan de kade houd. Dat is wat mij betreft geen lang zeurverhaal, daar zitten de kinderen niet op te wachten. Een paar woordjes en een liedje samen met de pieten is genoeg.”

Hoofdpiet

Jaap is in het dagelijks leven bakker op Burgh- Haamstede. Eerder was hij als vrijwilliger werkzaam in een voetbalkantine en maakte hij zich nuttig voor de kerk. Daarnaast was deze held 25 jaar lang hoofdpiet van de Vlissingse Sint en deed hij activiteiten met de jeugd bij een buurthuis. Gezondheidsredenen dwongen hem te stoppen met zijn vrijwilligerswerk.

Gelukkig is zijn rol als hulpsint zeker nog niet in het geding. “Aankomen met de stoomboot en dan die mensenmassa aanschouwen met al die blije kindergezichtjes; dat is steeds weer een schitterend gezicht. Ik krijg ieder jaar weer een heleboel mooie tekeningen, dan hoop ik altijd dat de naam van de kinderen zichtbaar is op de muts of de tekening, dan kan ik ze aanspreken. Kinderen waarvan het telefoonnummer op de tekening staat, bel ik de dagen erna persoonlijk op”, vertelt de betrokken Sint.

Scheve snor

Het leven van een hulpsint gaat niet altijd over rozen, zeker niet als je merkt dat je snor ineens afzakt. “Het was een benauwend moment; ik stond een aantal jaren terug op het podium en in no time stonden er tig pieten voor mijn neus en werd m’n snor rechtgetrokken. Pff, het was niet leuk op dat moment. Achteraf kan ik er wel om lachen.”

 

Op zaterdag 12 november is de inkomst van Sinterklaas in Vlissingen. Hopelijk zit alles en iedereen even recht!

 

 

Jaap van Belzen

Jaap van Belzen