Scroll Top

Brood krijgen bezoekers op basis van vertrouwen

“Als de mensen hier geen brood krijgen, hebben ze soms niks te eten”, vrijwilligster Merugia Martien schetst het belang van het Voedsel Uitgifte Punt (VUP). Zo’n 130 mensen uit kwetsbare gezinnen krijgen bij het VUP op een laagdrempelige manier etenswaren mee naar huis. Met veel passie vertelt Merugia over haar vrijwilligerswerk bij VUP; een project van Stichting ROAT. “VUP is zoveel meer dan het uitdelen van voedsel.”

Door Inge Caljouw

Luisterend oor
Merugia: “Ik werkte jarenlang lang als schoonmaakster. Om gezondheidsredenen moest ik met pijn in mijn hart stoppen. De contacten met mensen ging ik missen. In 2010 begon ik met mijn vrijwilligerswerk bij ROAT als activiteitencoördinator. Vier jaar later ging ik ook bij VUP aan de slag. Ik ben graag onder de mensen, dat motiveerde mij om hier te beginnen.” Op woensdagochtend is Merugia gastvrouw bij de inloopochtend van VUP. “Bezoekers krijgen bij ons etenswaren, om de week door te komen. Het gaat vaak om ouderen en jonge moeders die in schrijnende situaties leven. Ze komen ook voor een praatje, daar is zo’n inloopochtend mede voor bedoeld. Er is thee, koffie en iets lekkers van een vrijgevige lokale bakker. Ik bied een luisterend oor en geef hier en daar een knuffel. Naast alle ellende lachen we ook veel met elkaar hoor!”

Vertrouwen
“Als je aanklopt bij VUP voor etenswaren is er eerst een kennismakingsgesprek, waarbij mijn collega’s of ik de thuissituatie met ze bespreek en wij uitleg geven over VUP. Daarna mogen ze wekelijks om etenswaren komen zolang dat nodig is. We vragen geen papieren om de noodzaak aan te tonen, dat gaat allemaal op basis van vertrouwen. Dat is fijn voor mensen, ze geven je dat vertrouwen ook terug. Laatst kwam een vrouw vertellen dat ze geen brood meer nodig had, ze had werk gevonden. Dat is toch heel mooi?!”

Activiteitencoördinator
Voor Stichting ROAT organiseert Merugia als coördinator feestelijke activiteiten met Koningsdag, Vader- en Moederdag, Sinterklaas en op alle zondagavonden. Er zijn spelletjes, artiesten, kinderspelen en lekker eten. Iedereen is welkom. “Het is een middel om meer mensen binnen te krijgen. Ook het VUP krijgt meer bekendheid hierdoor.”

Dankbaar
Merugia straalt bij het vertellen over haar vrijwilligerswerk bij VUP. “Het is zulk dankbaar werk als je ziet dat mensen blij zijn met zoiets simpels als een pak melk. Ik ben geen ochtendmens, maar voor VUP stap ik met veel plezier mijn bed uit. Als ik rijk was, zou ik alle bezoekers genoeg te eten geven.”

Iedereen kan bij VUP (Westerzicht 64) dagelijks etenswaren of kleding brengen. Merugia: “Het is zo ontzettend nodig!”

 

Merugia Martien

Merugia Martien