Scroll Top

November 2018: Liza de Wit

 

Liza de Wit
“De vele complimenten gaf mijn zelfvertrouwen een boost”

Voor een prikkie spullen halen, daar houden veel Vlissingers wel van. In Kringloopwinkel Vlissingen is het altijd druk. Liza de Wit is ook zo’n ‘tweedehandsmens’, ze vindt het belangrijk dat spullen hergebruikt worden. De 42-jarige Liza is de held van deze maand, ze werkt vrijwillig drie dagdelen in de week in de kringloopwinkel. “Toen ik hier twee jaar geleden kwam zat ik niet lekker in m’n vel, dat is nu anders”, vertelt Liza.

Door Inge Caljouw

Liza de Wit

Boekenwurm

De boekenwurm van de kringloopwinkel noemen haar collega’s haar ook wel. Liza zoekt alle boeken uit, sorteert ze en zorgt dat ze keurig in de winkel terechtkomen. “Ik ben gek op boeken. Van kinds af aan al lees ik alles wat los en vastzit. Vroeger kwam ik vaak bij de kringloopwinkel. Er was een boekenhoek, waar de boeken slordig en ongesorteerd op een hoop lagen. Ik vroeg of ik vrijwilligerswerk mocht doen, daarna ging ik gelijk aan de slag met de boeken. Ze staan nu netjes op categorie in een grote kast.”

Bijzondere vondsten

Kringloopwinkel Vlissingen staat vol met meubels, keukenspullen, woonaccessoires, boeken, je kunt het zo gek niet verzinnen en het is te koop. Liza zegt: “Als mensen overlijden verdelen ze de spullen en wat overblijft mogen wij vaak ophalen. Of mensen brengen spullen die ze zelf niet meer nodig hebben. Ze lopen zelden weer met lege handen de winkel uit, er is voor ieder wat wils.” Ook bijzondere vondsten brengen mensen bij de kringloopwinkel. Liza laat een Zeeuwse krant zien uit 1938. Of deze straks te koop is? Daar denken ze bij de Kringloop nog over na.

Kringloopmens

“Op dit moment leer ik hoe de kassa werkt, zodat ik daar kan bijspringen als het nodig is. Het contact met de klanten is mooi. Ik heb een bijzondere band met een aantal vaste klanten, ik weet wat ze leuk vinden. Tweedehands winkels zijn populair in Vlissingen, veel gezinnen hebben het niet zo breed en zijn blij met onze winkel. Ik ben zelf ook een ‘kringloopmens’, het is voor mij een sport om tweedehands spullen te vinden voor een mooi prijsje. Dat kan bij ons heel goed”, aldus Liza.

Arduin

Kringloopwinkel Vlissingen is een dagbesteding voor cliënten van Arduin. Liza werkt met ze samen en leert ze veel. Ze zegt: “Ik probeer ze op een leuke en leerzame manier erbij te betrekken. Ik observeerde daarvoor regelmatig de betaalde krachten, daar leerde ik veel van. Met de cliënten werken zorgt voor een stukje persoonlijke ontwikkeling. Dit werk, het warme bad waar ik in terecht kwam en de vele complimenten die ik kreeg gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost. Ik kan nu de betaalde krachten ontlasten, dat doe ik graag voor ze terug.”