Scroll Top

November 2019: Ton Francke

Ton Francke
“Mensen sparen soms maanden voor een klus”

Je wilt je plafond laten sauzen, maar je hebt de financiële middelen niet om dit te laten doen, zelf kan je het niet en je hebt niemand in je omgeving die dit voor je wilt of kan doen. Wat kan je dan nog? Stichting Hart voor de Zorg Walcheren biedt praktische ondersteuning bij dit soort problemen via onder andere de klussendienst. Ton Francke is een grote klusfan en helpt graag mensen bij wie een klusje klaren niet vanzelfsprekend te regelen is. De 65-jarige held van deze maand knapt wekelijks karweitjes op bij mensen thuis.

Door Inge Caljouw

Ton Francke

Basic

De Klussenservice is op 5 november 2012 uit nood geboren. Medewerkers uit de zorg zagen dat er veel huis-, tuin- en keuken klussen bij de klant bleven liggen. Ton vertelt: “Mijn ex-partner werkt bij de thuiszorg en vroeg of ik vrijwilliger wilde worden bij de klussendienst. Daar hoefde ik niet lang over na te denken; ik klus graag en help mensen die in nood zitten met alle liefde. We begonnen heel basic; we namen zelf ons gereedschap mee en met mijn eigen auto ging ik naar de klus. Nu hebben we gereedschap van de stichting en een busje om alles te vervoeren.”

Stamppot

“De professionals uit de zorg geven de klanten op voor een klus. Wij gaan daar dan met twee of drie klussers naartoe. De mensen zijn zo dankbaar als je komt. Met de collega’s onderling klikt het goed, het is altijd gezellig. Het zijn allemaal argumenten om dit vrijwilligerswerk zolang mogelijk te blijven doen. Laatst hebben we een vrouw uit Namibië helpen verhuizen. We hielpen haar huurhuis weer in oude staat terug te brengen. Na de klus nodigde ze ons uit om bij haar te komen eten. Het werden geen exotische hapjes, maar gewoon Hollandse stamppot, grappig he?”

Uitdaging

Het zijn soms schrijnende situaties die Ton bij de mensen tegenkomt. “Sommige mensen hebben zo weinig financiële middelen dat ze maanden moeten sparen voor een klus. Onze dienst kost 5 euro per uur, dat is relatief goedkoop om hulp in en rond het huis te hebben. Waar mensen vooral om vragen is schilderwerk, laminaat leggen, tuin opknappen en af en toe grote hoeveelheden afval afvoeren naar de milieustraat. Dit krijgen ze zelf niet vervoerd, dus dat doen wij ook. Mijn voorkeur gaat uit naar klussen waar uitdaging in zit. Laatst heb ik een poortdeur vernieuwd, dit vergt meer voorbereiding, omdat je alle onderdelen vooraf moet kopen. Tuinieren doe ik niet graag, gelukkig hebben we nog negen andere klussers, waaronder een aantal die wel graag de tuin in gaan.”

Voldoening

“Tot mijn pensioen werkte ik bij een aannemersbedrijf, maar uit het vrijwilligerswerk als klusser haal ik veel meer voldoening; het is niet commercieel en je maakt mensen blij met je komst. Gelukkig heb ik ook nog tijd om thuis te klussen. Ik heb mijn hele woning opgeknapt en een huisje in de tuin gemetseld. Zolang ik het nog allemaal kan, blijf ik lekker actief”, aldus Ton.