Scroll Top

Oktober 2016: Leo de Groot

Leo de Groot

“Verstandelijk beperkte mensen moeten ook een stem krijgen”

KansPlus Zeeland is dé plek voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo’n tweehonderd leden vermaken zich wekelijks met sociaal-culturele en informatieve activiteiten. In 2005 zat er weinig leven meer in KansPlus, opheffing van de organisatie was bijna een feit. Leo de Groot (67) werd aangesteld als voorzitter en bracht weer schwung in de zaak. “Via mijn verstandelijk beperkte zoon kwam ik in contact met KansPlus. Zo’n mooie organisatie mag zijn bestaan niet verliezen, vond ik.”

Door Inge Caljouw

Busreis in trek

 Tientallen afdelingen van KansPlus, verspreid over heel Nederland, zijn wekelijks het ontmoetingspunt voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. De afdeling Zeeland, gevestigd in Vlissingen, heeft een aanbod aan activiteiten dat na zo’n 35 jaar nog steeds groeit in omvang en variatie. “Er zijn dansavonden, zwemactiviteiten, filmavonden en iedere vrijdag is het disco. Met name de kerstavond en de jaarlijkse busreis zijn zeer in trek bij onze vrienden en vriendinnen”, aldus Leo die de leden van KansPlus steevast zo noemt.

 

Uit zijn plaat

“Enthousiaste ouders en vrijwilligers zorgen voor een fantastische sfeer en uitstekende opvang. Er is altijd een vraag naar nieuwe vrijwilligers, het is niet zo makkelijk om ze te krijgen. Onze vrienden en vriendinnen verschillen nogal van handicap, daar moet je mee om kunnen gaan. Laatst ging één van onze leden helemaal uit zijn plaat omdat hij geen cola kreeg, dan moet je als vrijwilliger sterk in je schoenen staan. Het is ook geen optie om een activiteit af te lassen, als we de leden dat vertellen breekt er paniek uit”, vertelt Leo.

Afhankelijk

Leo is bijna dagelijks in de weer met KansPlus en dit gaat verder dan zijn bestuursfunctie. Om de belangen van de leden nog efficiënter te behartigen zit hij in de adviesraad van de WMO van Vlissingen. Leo: “We hebben veel te maken met externe partijen zoals vervoersbedrijven, speciaal onderwijs en de zorg. Via de adviesraad praat ik direct met deze betrokkenen, het is altijd prettig om dichtbij het vuur te zitten.”

 

Leo heeft een enorme drive om mensen met een verstandelijke beperking bij te staan. “Onze doelgroep is niet in staat om voor zichzelf op te komen en is altijd afhankelijk van anderen; zij moeten ook een stem krijgen. Mijn zoon is zwaar autistisch en kan niets zelf regelen, mijn vrouw en ik zorgen ervoor dat hij het goed heeft. Dat wil ik ook voor onze vrienden en vriendinnen.”

Leo de Groot

Leo de Groot