Scroll Top

Organisator Strandcross zorgt voor opvolging

Zijn zoon en kleinzoon wakkerden bij hem de liefde voor de motorsport aan. Leo Leeuwesteijn raakte 30 jaar geleden betrokken bij Motorsportvereniging MSV de Uitlaat; zijn zoon racete daar op dat moment. De 72-jarige Leo is wekelijks in touw op het terrein van de vereniging. “Het schitterende geluid van ronkende motoren maakt de motorcross een machtig mooie sport”, aldus Leo.

Door Inge Caljouw

Voetballen
Leo was nooit actief als motorsporter. In zijn jonge jaren  voetbalde hij op niveau bij het eerste team van sv Walcheren. Na zijn voetbalcarrière begon hij als vrijwilliger bij de Uitlaat. De motorsportvereniging beschikt over een zand/kleicircuit met een lengte van 1150 meter, gelegen in het Sloehavengebied van Vlissingen-Oost. Het is een uitgestrekte vlakte, waar niemand last heeft van het harde geluid.

“Eén dag in de week maak ik mij nuttig op het terrein van de Uitlaat. Ik zorg dat de kantine netjes blijft en ik onderhoud de crossbaan met de graafmachines van de vereniging”, aldus Leo die nooit een cent voor zijn werkzaamheden wilde hebben. “Als ze mij willen betalen, dan ben ik weg. De vereniging kan de inkomsten zelf goed gebruiken.”

Crossfamilie
Jarenlang zat Leo in het bestuur van de motorsportvereniging. Zijn zoon nam een aantal jaren geleden deze functie over. Leo’s kleinzoon is nu de actieve motorcrosser in de familie en het blijkt een talent. Hij racet tegen de beste crossers van Nederland. Leo volgt hem op de voet en reist als het kan heel Nederland door om zijn wedstrijden te volgen.

Motorsportspektakel
Op 29 oktober dit jaar is de Strandcross Vlissingen op het Badstrand. Het grootste motorsportspektakel van Zeeland. Rijders uit binnen- en buitenland bevechten elkaar in verschillende klassen. Leo organiseert deze cross al 30 jaar samen met zijn maat Sjaak. Leo: “We stippelen van te voren het hele parcours uit en op de dag zelf bouwen we samen op en af.

De komende editie is Leo  voor het eerst minder betrokken. “Mijn maat en ik zijn ook de jongsten niet meer, dus we werken andere mensen in om de organisatie over te nemen. De cross mag niet afhankelijk blijven van ons; ik wil niet dat er straks geen cross meer is omdat wij het niet meer kunnen organiseren.”

Leo prijst de gezelligheid tijdens Strandcross Vlissingen. “Het is een apart slag mensen dat komt kijken; er heerst altijd een hele familiaire sfeer. Daar houd ik van. Nooit vechtpartijen en nooit gezeur, gewoon 25.000 genietende crossliefhebbers. De toegang is gratis, iedereen is welkom om te komen kijken!”

Leo Leeuwesteijn

Leo Leeuwesteijn