Oktober 2018: Francis

“Het is voor sommige deelnemers het enige uitje”

Koken en cijfertjes zijn de passies van de held van deze maand. Maar er is meer waar de 47-jarige Francis blij van wordt: mensen helpen die vastlopen in de digitale wereld. Nadat ze was afgekeurd voor haar werk als cateringmanager maakte ze kennis met vrijwilligerswerk. Ze deed de administratie bij de Kringloopwinkel in Vlissingen en ze is sinds drie jaar multifunctioneel inzetbaar bij wijkcentrum het Palet. “Een centrum dat mensen verbindt”, aldus Francis.

Door Inge Caljouw

Hernia

Francis kreeg te kampen met versleten knieën en een hernia. Het gevolg: veel pijn en betaald werk doen kon ze niet meer. Van hele dagen thuiszitten werd Francis niet vrolijk. Bij de Kringloopwinkel ging ze de administratie doen. “Dat beviel heel goed. Na een tijdje vroeg een collega of ik me bij het Palet ook met de cijfertjes wilde bezighouden. Zo rol je van het een in het ander. Inmiddels sta ik bij het Palet soms ook achter de bar en help waar het nodig is. Eén keer in de maand kook ik voor de mensen die zich voor het maanddiner aanmelden. Zo kan ik toch nog een beetje mijn beroep uitoefenen”, vertelt Francis.

Computerondersteuning

De activiteiten in het Palet trekken wekelijks gemiddeld 200 deelnemers. Francis: “Het doel van dit wijkcentrum is om mensen vanachter de geraniums te krijgen, zodat ze in contact komen met anderen.” Naast veel creatieve activiteiten, biedt het Palet ook computer- en tabletondersteuning aan op verschillende tijdstippen. Zowel laag- als hoogopgeleide mensen komen hierop af”, vertelt Francis. Ze maakt zich wel eens zorgen over eventuele sluiting van het wijkcentrum vanwege bezuinigingen. “Het is voor sommige bezoekers het enige uitje dat ze hebben. Laten we met zijn allen hopen dat we open kunnen blijven.”

Stichting

Francis ervoer dat mensen die minder digitaal vaardig of laaggeletterd zijn via de officiële kanalen niet altijd goed geholpen worden bij zaken als: hulp, zorg, toeslagen of een uitkering aanvragen, formulieren invullen, brieven schrijven of begeleiding bij een gesprek. Voor deze mensen richtte Francis de ‘Stichting Hulp Voor Iedereen’ op. “Ik kan vaak wat meer doen omdat ik minder aan regeltjes gebonden ben. Als ik dagen heb met wat minder pijn is het fijn dat ik wat kan doen voor de medemens.”

Onbetaalbaar

Francis vindt dat vrijwilligerswerk doen onderschat wordt. “Mijn zoon doet ook vrijwilligerswerk. Hij ziet aan mij dat ik weer vrolijk ben als ik van mijn vrijwilligerswerk thuiskom. Als je mij als jongere had gevraagd of ik wilde werken zonder daar geld voor te krijgen, had ik gezegd ‘no way!’ haha. Ik verbaasde mij erover hoeveel geluk ik vond in het vrijwilligerswerk. Deelnemers aan de activiteiten maken aan het eind van het seizoen een kaart of tekening voor je. Dat zijn de onbetaalbare dingen, zo mooi!”