Scroll Top

Onbaatzuchtig en bescheiden. De meest voorkomende kenmerken van vrijwilligers die wel eens in het zonnetje zouden mogen worden gezet. Juist die bescheidenheid zorgt er voor dat zij onbekend blijven en niet gezien (willen) worden.

Vlissingen – “Hoeveel vrijwilligers mijn pad kruisen weet ik niet maar het zijn er veel meer dan je denkt.” Aan het woord is wethouder Els Verhage, onafhankelijk voorzitter van de Frans Naerebout Prijs. “Ik weet dat er mensen zijn die het allemaal ‘gewoon’ vinden wat zij doen, die helemaal niet in de belangstelling willen staan voor wat zij doen.

 

Gewoon bijzonder

Juist dat gewone maakt het zo bijzonder. Vaak zijn dat mensen waar we niet van horen omdat zij onbaatzuchtig en bescheiden doen wat zij doen. Iemand op hoge leeftijd die helpt in de keuken van een zorginstelling. Een paar buurvrouwen die onderling hebben afgesproken samen voor een eenzame buurman te zorgen door om de beurt voor hem te koken. Dat soort dingen. Het maakt mensen bijzonder maar zij blijven vaak onbekend. Daarom ben ik zo blij met de Frans Naerebout Prijs.

 

Individuele acties

Meld deze mensen aan, je kent vast wel iemand in je omgeving. Een lintje krijgen is leuk maar meestal gericht op vrijwilligerswerk voor een breder publiek. Juist individuele acties in je buurt zijn de dingen die je niet ziet en die bijna niemand weet. Zeker in coronatijd zie ik dat mensen meer aandacht voor elkaar hebben, proberen verlichting te brengen bij vereenzaming of op een bijzondere manier voor elkaar zorgen.”

 

Juist deze mensen wil de wethouder graag in het zonnetje zetten met de Frans Naerebout Prijs. “Ik hoop of veel aanmeldingen, zet de jury maar aan het werk. Want deze vrijwilligers zijn ieder op hun eigen manier onmisbaar voor anderen. Juist door hun bescheidenheid weten wij niet wie zij zijn. En iedereen doet wel eens iets voor een ander maar juist deze speciale gevallen willen we op deze manier bedanken.”

 

Organisaties

Naast particulieren kunnen ook organisaties voorgedragen worden voor de Frans Naerebout Prijs. “Ook daar zijn inmiddels goede voorbeelden van: activiteiten in je wijk die je misschien nog niet eerder opgevallen zijn maar die toch regelmatig gehouden worden. Van die activiteiten die een voorbeeld kunnen zijn voor andere organisaties. Creativiteit, originaliteit en vindingrijkheid zijn enkele van de criteria waar degene die je voordraagt aan moet voldoen. Zeker in tijden van crisis blijkt hoe inventief mensen zijn. Kun je een activiteit niet bezoeken, dan kan die misschien (online) naar jou toe komen. Een high tea die thuis wordt bezorgd en legio andere zaken in je wijk, vaak ook in samenwerking met lokale ondernemers die zich inzetten. Stuur ze in, dan legt de jury ze langs de lat van voorwaarden.”

Met de Frans Naerebout Prijs zet de gemeente Vlissingen een (vrijwilligers)organisatie en een vrijwilliger in het zonnetje, die op een aansprekende en verdienstelijke wijze actief is of was binnen de Vlissingse samenleving. Je kunt iemand voordragen tot en met 11 september.

Iets doen voor een ander is voor velen heel gewoon

Onbaatzuchtigheid vanuit anonimiteit Frans Naerebout Prijs 2020

Juryvoorzitter wethouder Els Verhage, bij het standbeeld van de Vlissingse mensenredder Frans Naerebout op de Boulevard de Ruyter.